KATASTROFA U AMERICI

Drugi najveći požar u historiji Teksasa. Rapidno se širi, jedna osoba poginula

U šumskom požaru u Teksasu koji se rapidno širi poginula je jedna osoba, stanovnici su evakuirani, a domovi i poslovni prostori ostali su bez struje, prenosi BBC.

U drugom najvećem požaru u historiji Teksasa spaljeno je 850.000 hektara zemlje sjeverno od grada Amarilla. Teksaški guverner Greg Abbott proglasio je katastrofu za 60 okruga.

Suha trava, visoke temperature i jak vjetar pogoduju širenju požara.

Kiša se danas očekuje u sjevernom dijelu države

U okrugu Hutchinson, jednom od najteže pogođenih područja, koordinatorica javnog angažmana Deidra Thomas rekla je za CNN da je jedna osoba poginula u požarima.

Teksaška šumarska služba A&M saopćila je da su vjetrovi malo oslabjeli, što je pomoglo u ublažavanju širenja požara. Međutim, jučer poslijepodne samo je mali dio požara stavljen pod kontrolu.

Kiša se danas očekuje u sjevernom dijelu države, što bi moglo pomoći u naporima da se ugasi požar. U međuvremenu su stotine vatrogasaca i hitnih ekipa raspoređene na požarište, rekao je Seth Christensen, glasnogovornik teksaškog odjela za upravljanje izvanrednim situacijama.

Stanovnici nekoliko gradova morali biti evakuirani, preko 4500 domova bez struje

Požar je već uništio pola miliona hektara te je po težini odmah iza požara u kompleksu East Amarillo 2006., u kojem je spaljeno više od 900.000 hektara.

Zbog požara su se stanovnici nekoliko gradova morali evakuirati, kao i četvrti u gradu Amarillu i druge zajednice, rekle su šumarska služba i lokalna policija.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je stanovnike u blizini Amarilla da ostanu u kući sa svojim kućnim ljubimcima zbog loše kvalitete zraka. Teksas je izdao upozorenja poljoprivrednicima o mogućem utjecaju na poljoprivredu i stoku.

U pogođenom području, prema stranici PowerOutage.us, bez struje je ostalo više od 4500 domova i poslovnih prostora.