nakon atentata

Duboke političke podjele potresaju Slovačku. Ministar policije: Zemlja je na rubu građanskog rata

Danas se oglasila slovačka predsjednica, koja je pozvala parlamentarne stranke u zemlji da prestanu s kampanjom uoči izbora za Evropski parlament u junu.

Njeni pozivi na smirivanje situacije u zemlji dolaze nakon što je slovačka vlada objavila da je pronašla "jasnu političku motivaciju" iza pokušaja atentata na premijera Roberta Fica.

Nije navedeno koja je bila motivacija, ali napad se dogodio u vrijeme velike polarizacije u Slovačkoj, jer su se hiljade demonstranata u više navrata okupljale u glavnom gradu i širom zemlje kako bi demonstrirali protiv politike Fica, piše Sky News.

Jedan od najnovijih dogodio se prije dvije sedmice u glavnom gradu Bratislavi, kada su se demonstranti okupili protiv premijerove kontroverzne rekonstrukcije slovačkih radio i TV usluga.

Predložene izmjene bi značile da bi javni emiter poznat kao RTVS prestao postojati i zamijenio bi ga nova organizacija.

Kritičari Fica sve više izražavaju strah da će njegova politika dovesti do toga da Slovačka napusti prozapadni kurs.

Ficova vlada, koja je izabrana u septembru prošle godine, zaustavila je isporuke oružja Ukrajini, obećala čvrst stav protiv migracija i vodila kampanju protiv prava LGBT osoba.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok rekao je da se njegova zemlja ljulja na rubu građanskog rata zbog političkih napetosti. Pozvao je na prestanak širenja komentara mržnje na društvenim mrežama.

Fico je jučer podvrgnut je operaciji koja je trajala pet sati, nakon atentata na njega. Ministar je također rekao da je napad na Fica bio politički motiviran, dodatno pojačavajući napetosti u ionako podijeljenom političkom ambijentu Slovačke.

Osumnjičenik je u pritvoru, a početna istraga otkrila je "jasnu političku motivaciju" iza pokušaja ubistva, rekao je ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok dok je izvješćivao novinare zajedno s ministrom odbrane.

Estok je upozorio da je zemlja "na rubu građanskog rata" zbog političkih napetosti. “Danas se na društvenim mrežama pojavljuju takvi komentari mržnje, pa molim vas, prestanimo s tim odmah”, rekao je.