Raport saznaje

Edina Gabela skršila službeno vozilo. Iz Parlamenta FBiH daju šture odgovore

Edina Gabela, dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nedavno je učestvovala u saobraćajnoj nesreći sa službenim vozilom tog doma s kojim je sama upravljala, saznaje Raport. Sreća u ovoj nesreći, prema našim saznanjima je da je Gabela prošla bez posljedica.

O posljedicama po budžet FBiH, o tome da se dopredsjedavajuća u vrijeme udesa službenim vozilom nalazila na području entiteta RS gdje je navodno bila "privatnim poslom", ni Gabela, ni nadležni nisu raspoloženi da pričaju.

Pokazao je to i odgovor na naš upit iz Ureda sekretara Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem je čelu Ivan Miličević.

Kad Miličević odgovara onda "preskače" i selektira pitanja

Prvo, na pitanje da li su upoznati s informacijom da je Gabela imala nesreću, iz Ureda nisu ni odgovorili, kao što su "preskočili" i naša pitanja o tome da li je dopredsjedavajuća Gabela u vrijeme nezgode lično upravljala službenim vozilom Doma, te o kojem je vozilu riječ.

Na naš upit kolika je procijenjena šteta na vozilu kojim je upralvjala Gabela kada je učestvovala u saobraćajnoj nesreći, Miličević nije konkretno odgovorio, nego je nevješto izbjegao taj odgovor dajući nam opće podatke o vozilima "koje koristi Zastupnički dom", a što nismo ni tražili, nego smo ga pitali konkretno o šteti na vozilu s kojim je upravljala Gabela.

"Prema informacijama koje imam, vozila koja koristi Zastupnički dom su u voznom stanju, ista su policom osiguranja obuhvaćena za sve eventualne popravke i štete nastale kao posljedica prometne nezgode. Ukoliko se dogode prometne nezgode, sukladno propisima iz osiguranja, radnje obavljaju osiguravajuća društava te eventualna šteta (odnosno popravci) na vozilu nastala temeljem nezgode ne ide na teret proračuna“, naveo je Miličević, ali tajnoviti podatak koliko je koštala popravka vozila s kojim je upravljala Gabela nije otkrio.

Miličević je u pisanom odgovoru na naš upit tek potvrdio da "članovi Kolegija (među kojima je i Gabela, op. a.) imaju pravo na korištenje službenog vozila 24 sata dnevno i da imaju pravo i na vozača", ali naše pitanje da li su zvaničnici obavezni koristiti i usluge službenog vozača kada koriste službeni automobil, Miličević nije odgovorio.

Naknadno smo telefonskim putem kontaktirali Miličevića, koji je to što je "preskočio" odgovore na naša ključna pitanja, pravdao s tim da trenutno zbog zdravstvenih problema ne radi, te da nam je odgovorio na osnovu informacija iz Doma koje su mu navodno nepotpuno prenijete iz našeg upita.

Perfidna prebacivanja "loptice" jednih na druge

U tom razgovoru Miličević je potvrdio da ima informaciju da je Gabela imala saobraćajni udes, ali za sve detalje nas je uputio da pitamo samu Gabelu, što smo i učinili poslavši joj upit.

Međutim, na naša brojna pitanja, koja smo prethodno poslali i Uredu sekretara Doma, a od kojih odgovore nismo dobili, Gabela je kratko odgovorila:

"U vezi Vašeg upita, Ured tajnika PDPFBiH Vam je već dao sve odgovore i informacije u vezi s događajem za koji iskazujete interesovanje", navela je dopredsjedavjuća Edina Gabela za Raport.

Ponovo smo poslali upit Miličeviću da mu ukažemo na činjenicu da nije tačno da smo sve odgovore dobili od Ureda, kako tvrdi Gabela, a sekretara Predstavničkog doma PFBiH smo pitali i da nam odgovori kako Gabela zna šta stoji u odgovoru Ureda na čijem je on čelu i da li je nadležnost Kolegija da "uređuje" odgovore na medijske upite, ali on nije odgovorio.

Ovo je samo dokaz da u BiH, kada je vlast u pitanju i kada neka od nadležnih službi, kao što je u ovom slučaju Ured sekretara PD PFBiH, ima obavezu dostaviti transparentno sve informacije o trošenju javnog novca, pa i na saniranje štete na službenim vozilima s kojima su upravljali zvaničnici, zauvijek važi ona "vrana vrani oči ne vadi".

Međutim, ovakvi slučajevi otvaraju teme o tome, trebaju li građani plaćati popravke na službenim vozilima koje voze funkcioneri čak i kada su oni krivi za neki udes? Ni o tome ko je odgovoran u slučaju udesa u kojem je sa službenim vozilom učestvovala Gabela, odgovor od nje nismo dobili.