Ne crveni se

Efendić se zabrinuo za sudbinu hotela Walter, a dužan im hiljade maraka

Kao jedna od većih praznih populističkih pojava na političkoj sceni pokazao se Semir Efendić, instalirani predsjednik SBiH-a i načelnik Općine Novi Grad

Kao jedna od većih praznih populističkih pojava na političkoj sceni pokazao se Semir Efendić, instalirani predsjednik SBiH-a i načelnik Općine Novi Grad.

U nemogućnosti da se iščupa iz zelenih skuta SDA i odvoji od sitnošićarske minder politike, Efendić je u potpunosti ispuhao pa se u strahu od nadolazećih lokalnih izbora već mjesecima pokušava dodvoriti glasačkom tijelu radikalizmom i jeftinim populizmom.

Lažna briga

Ne bi to bio problem da Efendić kao metod ne koristi obmanu, jer svaka njegova tvrdnja naiđe na dokaze koji je potope. I to je slučaj s njegovim najnovijim ispadom.

Naime, bez ikakve potrebe Efendić je počeo problematizirati konačno osnivanje federalnog USKOK-a, kojeg je navodno godinama prizivao.

Efendiću, naime, smeta što će ova izuzetno važna institucija biti smještena u objekt hotela Walter (bivši Emiran), koji je u vlasništvu Vlade Federacija Bosne i Hercegovine.

Iz nekog razloga, Efendić pokazuje brigu za ovaj hotel, no dokumenti dokazuju da je ona lažna.

“Nakon sudskih postupaka vezanih za firmu koja je izgradila hotel, isti je preuzela Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i hotel je nastavio sa radom.

Zapošljava 35-40 radnika i rentabilan je.

Vlada Federacije sada planira ovaj hotel zatvoriti i od njega napraviti sjedište neke nove državne, tj. Federalne institucije, nešto kao federalno tužilaštvo, kako sam razumio.

Umanjuje značaj antikoruptivne institucije

Pominju i ‘federalni uskok’, pa mi ovo uskakanje u hotel izgleda ide i uz naziv te institucije”, naveo je Efendić

Prosto je nevjerovatno da ovaj političar sa lokalnim dometima bagatelizira i umanjuje značaj formiranja jedne antikoruptivne institucije - koju je i sam dozivao?!

No, nije tu kraj.

“Prosto je nevjerovatno da Vlada Federacije BiH nije u stanju za svoje potrebe izgraditi niti jedne kancelarije, pa se odlučuju smanjivati turističke kapacitete naše općine i glavnog grada kako bi tu smjestili svoje institucije.

Tražimo od Vlade Federacije BiH da odustane od ove besmislene ideje kojim se smanjuje turistička ponuda i broj kreveta, smještajnih kapaciteta naše općine, a sve kako bi se udovoljilo širenju i gomilanju administracije koja je na budžetu! Neka tu instituciju smjeste u nekoj od brojnih praznih zgrada ili neka izgrade zgradu za te potrebe, ali zatvaranje hotela je zaista nepotrebno i neprihvatljivo”, naveo je Efendić.

Osim što je postao stručnjak za hotelijerstvo i turizam, Efendiću smeta što će budžet uštedjeti desetine miliona maraka na izgradnji nove zgradurine, a očito i to što će ga puniti upravo nova agencija koja će se boriti (i protiv mogućeve Efendićeve) korupcije, a koju njegovi mentori nikad nisu smjeli ni osnovati.

Ipak, za kraj smo ostavili najbolji dio.

Dok se Efendić brine za turističke kapacitete, radnike hotela, njegovu rentabilnost itd. upravo je on ovom hotelu dužan 7.000 KM, a fakture i urgencije ignorira već cijelu godinu!

Upravo je iz hotela Walter danas upućena nova molba ka Općini Novi Grad da ispuni svoje obaveze i plati dug koji ima.

Dug datira od marta 2023. godine