Sport

Eliminacija sa Mundijala izazvala haos. Nijemci tvrde da je gol neregularan, Englezi im se izruguju

Eliminacija sa Mundijala izazvala haos. Ispadanje Nijemaca već u grupnoj fazi na drugom uzastopnom Svjetskom prvenstvu u Kataru nije uzrokovano samo rezultatima planetarnih prvaka iz 2014. godine.

U Njemačkoj su mediji, tačnije Bild, analizirali incident u pobjedi Japana nad Španijom rezultatom 2:1. Taj je rezultat uskratio Nijemcima plasman u nokaut-fazu.

Fokusirali su se na trenutak kojem je japanski nogometaš Kaoru Mitoma zadržao loptu u igri. Usporedili su to s golom Geoffa Hursta kojim je Engleska osvojila Svjetsko prvenstvo 1966. godine.

Gol provjeravan tri minute

Tada su Englezi kao domaćini na Wembleyu u Londonu slavili protiv Njemačke.

"Gol je provjeravan tri minute jer je lopta mogla biti u autu. Na televiziji izgleda kao da je skroz otišla u aut. Moguće je da je otišla u širinu. No, gol se računao, isto kao i pogodak Engleske na Wembleyu u finalu 1966.

Tada je njemačka reprezentacija izgubila golom koji je jedan od najvećih skandala u historiji nogometa. Nikada se nije trebao računati na semaforu! Isto kao i pogodak Japana protiv Španije", piše Bild.

U 101. minuti spomenutog finala 1966. Hurst je već savladao golmana Hansa Tilkowskog, prenosi Marca.

No, lopta je pogodila prečku, a potom i gol-liniju. Švicarski sudac Gottfried Dienst prvo je dosudio korner.

Lampardov gol u svježem sjećanju

Međutim, nakon konsultacija s linijskim sudijom Tofiqom Bahramovim priznao je pogodak. Ovaj je gol donio Engleskoj vodstvo od 3:2 u produžetku. Na kraju je bilo 4:2.

“Umrijet ću sa sigurnošću da lopta nije ušla”, rekao je njemački golman.

Pedeset i šest godina kasnije, neki duhovi Wembleya oživjeli su u Njemačkoj… U isto vrijeme, u Engleskoj slave.

"Lopta ostaje unutra, a Njemačka ispada", glasio je naslov na naslovnici The Timesa sa slikom Mitominog ubačaja.

U Engleskoj je još u svježem sjećanju pogodak Franka Lamparda koji se nije upisao u strijelce u osmini finala 2010. godine. Njegov gol nije priznat. Rivali su, pogađate, bili Nijemci koji su slavili sa 4:1.