Politika

Emisija na FTV-u izazvala varnice na relaciji SDA-DF. Mešalić se obrušio na Mandru: SDA se mora hitno očistiti!

Teme sinoćnje emisije Odgovorite ljudima na FTV-u bile su plinske interkonencije, a to je izazvalo trzavice između zastupnika SDA i DF-a.

SDA je u emisiji zastupao državni zastupnik Nermin Mandra, a DF-ov Mahir Mešalić dao je izjavu u uvodnom izlaganju.

Mandra je imao prilično pomirljivi stav oko plinskih interkonencija - i južne i istočne. Ovaj SDA-ovac kazao je da strateško opredjeljenje BiH treba biti da ima stabilnu opskurbu plinom iz svih mogućih pravaca.

Mandri nije problematično što istočnom dolazi ruski plin jer se trenutno u BiH koristi samo ruski plin.

On je kazao da je plinifikacija dobra stvar i da sve te procese treba ubrzati posebno jer nam slijedi dekarbonizacija, zatvaranje rudnika i sve drugo.

Što se tiče nove firme koja bi vodila južnu interkonekciju, Mandra kaže da ne vidi potrebu, ali da nema ništa protiv ako se tako dogovori.

"HDZ je ravnopravan vlasnik i BH Gasa koji je federalno preduzeće. Ako se dogovori neka nova firma, poput Sarajevogasa, pa dobro", rekao je Mandra.

Za njega je logično da RS traži određenu autonomiju kada je u pitanju upravljanje istočnom interkonekcijom koja treba da ide sjevernim dijelom ovog entiteta.

No, DF-ovom Mešaliću koji je emisiju gledao na TV-u nije se nimalo svidjelo promišljanje Mandre.

"Nermin Mandra iz SDA, na FTV emisiji 'Odgovorite ljudima' kaže da nema ništa protiv da HDZ otvori 'neku firmu' za distribuciju gasa kroz južnu interkonekciju ako politika dogovori. I slaže se sa damom iz SDP (koja nema pojma) oko svih pitanja. SDA mora da se čisti, što prije", naveo je Mešalić na Twitteru.

SDP-ovka o kojoj Mešalić priča je Ermina Salkičević Dizdarević koja je u emisiji kazala da nije za osnivanje novih preduzeća smatrajući da je BH Gas sasvim dovoljan.