Svijet

Erdogan pričao s Putinom, pa predložio šta uraditi sa talibanima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom za “progresivan” pristup talibanima koji su preuzeli vlast u Afganistanu, umjesto da se pred njih postavljaju “teški zahtjevi”.

“Kanale za dijalog s talibanima moramo ostaviti otvorene i nastaviti progresivno zauzimanje, umjesto pristupa koji bi se temeljio na teškim zahtjevima”, rekao je Erdogan, navodi se u saopćenju ureda turskog predsjednika.

Turski predsjednik je usto pohvalio pregovore talibana i afganistanskih bivših visokih dužnosnika, rekavši da “obećavaju”.

“Trenutno ocjenjujemo umjerene poruke talibana kao pozitivne, ali proces ubuduće neće određivati njihove riječi, već djela”, istaknuo je Erdogan.

“Predsjednici su se dogovorili o učvršćenju bilateralne suradnje u vezi s Afganistanom”, navodi se u saopćenju Kremlja.

Moskva je saopćila da su dvojica čelnika istaknula potrebu da se zajamči “stabilnost i civilni mir u zemlji” stavljajući naglasak na “borbu s terorizmom i s krijumčarenjem droge”.

Turska koja u Afganistanu ima nekoliko stotina vojnika, učestvuje sa Sjedinjenim Državama u osiguranju kabulske zračne luke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare