Svijet

Eskalacija nasilja šokirala Šveđane, obračuni bandi podsjećaju na rat. Više ubijenih samo u Hrvatskoj!

Obračuni bandi zadnjih su godina eskalirali i događaju se širom Švedske.

Vlasti teško obuzdavaju nasilje koje podsjeća na rat i pretvorilo se u jednu od glavnih tema koje brinu birače pred opće izbore u nedjelju.

“Ovo je moj sin, Marley, kada je imao 19 godina, rekla je Maritha Ogilvie za AFP, držeći uokvirenu fotografiju nasmiješenog mladića, jednu od mnogih koje krase zidove njezina stana u Stockholmu.

Ustrijeljen je u glavu dok je sjedio u automobilu s prijateljem.

Betonsko predgrađe

Ubistvo, koje se dogodilo 24. marta 2015. kod postaje podzemne željeznice Varby, u siromašnom betonskom predgrađu jugozapadno od grada, nikada nije riješeno i slučaj je zatvoren 10 mjeseci poslije.

Ubistva poput tog obično su, po policijskim tvrdnjama, obračuni suparničkih bandi koje često kontroliraju imigrantski klanovi i sve se češće događaju na javnim mjestima usred bijela dana.

Nasilje se prije svega pripisuje obračunima zbog droge i tržišta oružja te ličnim osvetama.

Toliko je eskaliralo da se Švedska, jedna od najbogatijih i socijalno pravednih zemalja na svijetu, sada nalazi na vrhu evropskih rang listi po ubistvima.

Od sporedivih zemalja, više je ubijenih samo u Hrvatskoj, prenosi HRT.

Po izvještaju koje je prošle godine objavilo švedsko Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala, od 22 zemlje s usporedivim podacima samo je u Hrvatskoj bilo više ubistava po broju stanovnika, i nijedna druga zemlja nije imala veći porast ubistava od Švedske u zadnjih deset godina.

Uprkos raznim mjerama koje je uvela švedska socijaldemokratska vlada u cilju obračuna s bandama, uključujući strožije kazne zatvora i povećanje policijskih resursa, broj ubijenih i ozlijeđenih i dalje raste.

Od 1. januara ove godine u Švedskoj je vatrenim oružjem ubijeno 48 ljudi, troje više nego cijele 2021. godine. Česti su i bombaški napadi na kuće i automobile.

Prvi put kriminal je potisnuo uobičajena socijalna pitanja kao što su zdravstvo i obrazovanje i birači ga navode kao jedan od glavnih razloga za zabrinutost pred izbore u nedjelju.

I dok je nasilje nekad bilo ograničeno na mjesta na koja su zalazili kriminalci, sada se proširilo na javne prostore, izazvavši zabrinutost među običnim Šveđanima, čija je zemlja dugo bila na glasu kao sigurna i mirna.

Vođa bande

U trgovačkom centru Emporiji u Malmu, trećem najvećem gradu u zemlji, 19. augusta ustrijeljen je 31-godišnjak identificiran kao vođa bande, nekoliko mjeseci nakon što mu je ubijen brat.

Policija je zbog ubojstva uhapsila 15-godišnjaka. Sedmicu poslije, mlada žena i njen sin ranjeni su zalutalim mecima dok su se igrali u parku u Eskilstuni, mirnom gradu sa 67.000 stanovnika zapadno od Stockholma.

Desna opozicija, predvođena konzervativnom Umjerenom strankom i krajnje desnim Švedskim demokratima, koji se nadaju preoteti vlast socijaldemokratima, obećala je da će ponovno uvesti zakon i red.

Braneći ljevicu od optužbi da je preblaga, premijerka Magdalena Andersson obećala je nacionalnu ofanzivu protiv pošasti koja je prijetnja svim Šveđanima.

Premijerka tvrdi da su eskalirajući podaci o kriminalu posljedica pojave paralelnih društava nakon previše imigracije i premalo integracije.

Šokirani nasiljem

Jacob Fraiman, bivši gangster koji sada pomaže drugim kriminalcima da se ostave takvog života, rekao je da je čak i on šokiran razmjerama nasilja.

U policijskoj stabici u Rinkebyju, jednom od siromašnih predgrađa Stockholma, 26-godišnji policajac Michael Cojocaru rekao je da on i njegove kolege tokom patrole redovno nailaze na brutalno nasilje koje podsjeća na rat i često zaplijene jurišno oružje, granate i eksplozive.

“Možete vidjeti rane, ljude ranjene puškama AK47, ubodene nožem, ljude s ratnim ranama”, rekao je on.

Stručnjaci pripisuju eskalaciju nasilja nizu faktora, uključujući segregaciju, integraciju i ekonomske probleme imigranata te velikom crnom tržištu oružja.

Regrutiranje tinejdžera u kriminalne bande, kojima se ne sudi kao odraslima ako budu uhvaćeni, također je velik razlog za zabrinutost.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare