Održivi turizam

EU obezbijedila 770.000 eura za jačanje infrastrukture i turizma u regiji Majevice

Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik rade na uspostavljanju novih turističkih ponuda na području regije Majevica i Podmajevica

U okviru kontinuirane podrške razvoju održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je izdvojila 770.000 eura bespovratnih sredstava za pet opština koje se nalaze u Federaciji i Republici Srpskoj u regiji Majevica.

Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik rade na uspostavljanju novih turističkih ponuda na području regije Majevica i Podmajevica s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti u ovom dijelu zemlje.

Regija Majevice i Podmajevice ima brojne prednosti za turiste, uključujući bogatu gastronomsku ponudu, seoski turizam, te mogućnosti za biciklizam i trail trčanje. Međutim, prilike za dalji razvoj turizma ograničene su neadekvatnom infrastrukturom.

S ciljem pružanja podrške, EU finansira obnovu Planinarskog doma Crveno Brdo u Ugljeviku, Nekropole stećaka “Međeđa” srednjovjekovnog spomenika kulture u Sapni, izvor sumporne vode u Loparama, uređenje prirodnog Humačkog jezera u Čeliću te obnovu Bosanskog kulturnog centra u Teočaku.

"Naša podrška ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta i pružanje jedinstvenog rekreativnog resursa za građane, ali i turiste. Turizam može i treba biti izvor ekonomskog rasta, a BiH treba iskoristiti potencijal koji ima. Ovaj projekat još jednom pokazuje da zajednički rad daje najbolje rezultate za građane", rekao je šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Stefano Ellero. 

U prisustvu lokalnih vlasti iz pet opština i građana predstavljeni su završeni radovi na uređenju majevičkog bisera, Humačkog jezera, prirodnog jezera na obroncima planine, između naselja Gornji Humci i Sitari. EU je finansirala uređenje Humačkog jezera, pristupnih staza i kupališta, što će omogućilti razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

"- "Uređenje Humačkog jezera će doprinijeti razvoju turizma, ljepšem i ugodnijem ambijentu za boravak u netaknutoj prirodi kao i bavljenju sportskim ribolovom koji je već tradicionalan na pomenutom jezeru. Također, u fazi realizacije su još dva bitna projekta, deminiranje terena koji je još uvijek zaražen minama i izgradnja Vatrogasnog doma koji Općina Čelić do sada nije posjedovala", istakao je načelnik Opštine Ćelić Admir Hrustanović. 

Tokom ceremonije na Humačkom jezeru prikazan je kratki film o turističkim potencijalima regije Majevica.

"Značaj intervencije EU kroz podršku projektu Majevica je veliki, gradeći tako koheziju među građanima naše regije i razvijanjem infrastrukture u našim lokalnim zajednicama. Kohezija se gradi međusobnim povjerenjem, saradnjom, zajedničkim idejama i projektima, koji doprinose boljem životu naših građana", naglasio je načelnik opštine Lopare Rado Savić. 

Projekat "EU za lokalne zajednice" finansira Evropska unija u cilju poboljšanja životnog standarda građana i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u BiH. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom Help.

Pored ovog projekta, Evropska unija je obezbijedila 700.000 eura bespovratnih sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata i mnoštvo manjih projekata u regiji Majevica kroz projekat „Možemo bolje“, inicijativu koju implementiraju OSCE, UN i Vijeće Evrope u cilju jačanja društvene kohezije i promovisanja saradnje. Ove aktivnosti su provedene u saradnji sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama u ovoj oblasti, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.