Svijet

EU se priprema za priliv migranata iz Afganistana

Evropska unija priprema se na priliv tražitelja azila iz Afganistana, no hoće li se on i dogoditi ovisi o situaciji u toj državi, izjavio je čelnik Frontexa, dodavši da je vjerovatniji dolazak Afganistanaca koji su u drugim državama.

Fabrice Leggeri, direktor Frontexa, evropske agencije za graničnu i obalnu stražu, rekao je za Reuters da se ta institucija priprema za potencijalni priliv tradicionalnim rutama poput Turske i Grčke, ali i novim poput Bjelorusije, koju Brisel optužuje da šalje ilegalne migrante preko granice, prenosi Al Jazeera.

Frontex “prati šta se događa” u samom Afganistanu, no i u afganistanskim zajednicama u susjednim i drugim državama, kazao je Francuz, navodeći pritom Iran, Pakistan, Tadžikistan, Tursku, Uzbekistan i Turkmenistan.

– Hoće li ljudi koji trebaju međunarodnu zaštitu pobjeći iz Afganistana ovisit će o događajima u toj državi. No, vjerovatnije je da će do EU prvo probati stići afganistanske zajednice u inostranstvu – smatra Leggeri.

PROČITAJTE  Život pod talibanskim gospodarima: Milioni Afganistanaca doslovno gladuju

Evropska unija je pokušala reformirati svoj sistem migracija nakon izbjegličke krize 2015. i 2016. godine, kada je u Evropu stiglo više od milion izbjeglica.

Savez je sada spremniji na povratak migranata u njihove domovine ako im nije odobren azil.

Leggeri je kazao kako je granična policija danas bolja u prepoznavanju države porijekla nego što je bila prije šest godina.

– Sad ne možemo vraćati Afganistance u Afganistan. Naravno da ne možemo. No, možemo vraćati one koji glume da su Afganistanci – naglasio je Leggeri.

Stručnjaci na vanjskim granicama EU-a sada znaju prepoznavati nacionalnost po dijalektu i načinu govora, rekao je.

Migracija Afganistanaca u Evropu mogla bi postati dio evropskog spora s Bjelorusijom, koju Brisel optužuje da avionom dovodi ljude s Bliskog istoka, a potom ih ilegalno šalje preko granice, zbog čega je Litvanija ove godine zabilježila povećanje broja dolazaka od 1.500 posto.

PROČITAJTE  Djevojčice u Afganistanu protestuju za povratak u školu

Minsk, optužen da se tako osvećuje za evropske sankcije uvedene zbog kršenja ljudskih prava, odbacuje tvrdnje da to čini.

– Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči. O geopolitičkim faktorima ovisi hoće li, recimo, kriza u Afganistanu iz migracijske perspektive biti povezana s krizom u Bjelorusiji – zaključio je čelnik Frontexa.Povezani postovi: