Pametno ulaganje

Evo kako je Warren Buffett s Pepsi prešao na Coca-Colu i pri tom zgrnuo pravo bogatstvo 

Buffettovo kasnije ulaganje u Coca-Colu, koje je započelo kupnjom dionica u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara između 1988. i 1994. godine, bilo je potaknuto i ličnom simpatijom prema proizvodu i snažnim temeljima kompanije

Warren Buffett, 93-godišnji milijarder i izvršni direktor kompanije Berkshire Hathaway Inc., jednako je poznat po svojim manje zdravim prehrambenim izborima kao i po uspjesima u finansijskim ulaganjima. Buffett naime svaki dan popije pet limenki Coca-Cole, što čini otprilike 25% njegovog dnevnog unosa kalorija, prema intervjuu iz 2015. godine za časopis Fortune. 

Buffettova investicijska strategija često uključuje ulaganje u brendove koje voli, što je rezultiralo dionicama u kompanijama See’s Candies, Dairy Queen, Apple i Coca-Cola, pri čemu je vrijednost njegovog ulaganja u ovu Coca-Colu iznosila 23 milijarde dolara. Buffettova naklonost prema Coca-Coli došla je kasnije u životu i to nakon što je pet desetljeća bio osvjedočeni konzument konkurentske Pepsi-Cole. 

Historija Buffettaovog "prelaska" detaljno je opisana u knjizi "The Deals of Warren Buffett Volume 2: The Making of a Billionaire." Don Keough, koji je živio preko puta Buffetta u Omahi, Nebraski, odigrao je ključnu ulogu u tom periodu. 

Još 1960. godine, Buffett je Keoughu predstavio poslovni prijedlog, tražeći investiciju od 10.000 dolara u novo partnerstvo. Keough, oprezan zbog Buffettovog nekonvencionalnog zaposlenja u to vrijeme, odbio je priliku, kasnije opisujući Michaelu Eisneru: "Nisam imao, ali mogao sam posuditi od svog oca. Ali možete li zamisliti dati 10.000 dolara čovjeku koji ne ustaje i ne ide na posao ujutro?" Ova oklijevanja rezultirala su propuštenom prilikom da postane dio onoga što bi do 2018. godine moglo biti ulaganje od 93 miliona dolara, prema knjizi, piše Yahoo Finance. 

Nakon što je Coca-Cola kupila Keoughovu kompaniju 1964. godine, njegova karijera procvjetala je, a Buffettov prijatelj je postao predsjednik kompanije i glavni operativni direktor. 

Godine 1985., prepoznavši Buffettovu naklonost Pepsi-Coli, posebno onoj s okusom višnje, Keough je poduzeo ključan korak. Poslao je Buffettu uzorke Cherry Coke, primamljivo nazvanu "nektar bogova". Ovaj čin ne samo da je promijenio Buffettovu predanost napicima, već je i učvrstio Cherry Coke kao službeni napitak na godišnjim sastancima kompanije Berkshire Hathaway. 

Samo godinu dana kasnije, 1986., Buffett je izjavio: "Nakon 48 godina vjernosti drugom gaziranom piću, vaš predsjednik, u neviđenom prikazu ponašanja, prešao je na novi Cherry Coke. Odsad će to biti službeno piće na godišnjem sastanku Berkshire Hathawaya." 

Buffettovo kasnije ulaganje u Coca-Colu, koje je započelo kupnjom dionica u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara između 1988. i 1994. godine, bilo je potaknuto i ličnom simpatijom prema proizvodu i snažnim temeljima kompanije. Berkshire Hathaway sada posjeduje 400 miliona dionica Coca-Cola, što je otprilike 8% ukupnog udjela u kompaniji, piše Yahoo Finance.