Magazin

Evo koliko sekundi bi trebao trajati poljubac za sretan brak

Svi parovi s vremena na vrijeme naiđu na poteškoće kad je u pitanju intimnost, a evo koliko sekundi bi trebao trajati poljubac za sretan brak. Ponekad su ljudi loše raspoloženi, ponekad se može činiti da je iskra prigušena. A ponekad parovi mogu jednostavno upasti u kolotečinu.

Ali pokazalo se da mali poljubac od samo šest sekundi može pomoći vašem braku da ostane uzbudljiv i ispunjen ljubavlju.

Poljubac za sretan brak pomaže vezi da izdrži test vremena

Kad gledate unatrag, razdoblje medenog mjeseca u vezi može se činiti kratkotrajnim. Ono što započne kao dugi, strastveni poljupci, maženje ili potpuna požuda za partnerom uskoro lako mogu postati 'dogovoreni seks' i usputni poljubac pri dolasku ili odlasku.

Ali parovi se ne moraju s tim pomiriti. Zapravo, jedan stručnjak za veze otkrio je da jednostavan čin ljubljenja pomaže vezi da izdrži test vremena.

Kaže se da je tajna dugotrajne veze poljubiti se na samo šest sekundi dnevno.

Dr. John Gottman, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Washington i autor knjige za samopomoć 'Sedam načela za uspješan brak', rekao je da se parovi moraju dovoljno maziti i ljubiti kako bi u vezi opstala romantika.

Njegova je teorija da poljubac od šest sekundi djeluje kao 'privremena oaza' tokom užurbanog dana i može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze između ljubavnog para.

Dr. Gottman je rekao za britanski Daily Star: 'Nemojte izlaziti iz kuće bez poljupca koji traje šest sekundi, a na drugom kraju dana, pozdravite supružnika poljupcem od šest sekundi kako biste omogućili prijelaz pun ljubavi u zajedništvo.'

Dobro staro ljubljenje snižava nivo kortizola

Iako se nekima može činiti pomalo nategnutim, kaže se da savjeti dr. Gottmana zapravo dolaze na temelju nekih naučnih dokaza.

Očigledno, dobro staro ljubljenje snižava nivo kortizola (hormona stresa) i povećava oksitocin (hormon vezivanja) kao i dopamin (hormon sreće).

Antropologinja Helen Fisher također tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja seksualnih nagona, što se nikada ne može smatrati lošom stvari.

Prema dr. Gottmanu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sljedeće načine:

  • Pomaže u održavanju povezanosti
  • Povećava fizički dodir
  • Može utjecati na osjećaje naklonosti i divljenja
  • Potiče ljude u vezi da više cijene jedno drugo
  • Ako je inače sve u redu s parom, može biti uvod u puno strastveniji nastavak
  • To može biti vrlo umirujuće za oba partnera