Ekonomija

Evropska unija dogovorila ograničenje cijene plina. Evo kada će se aktivirati

Ministri energetike zemalja Evropske unije dogovorili su ograničenje cijene plina. Objavio je to u ponedjeljak glasnogovornik Češke Republike na Twitteru.

Dogovor je uslijedio nakon sedmica razgovora o hitnoj mjeri koja je podijelila mišljenja u cijelom bloku dok pokušava ukrotiti energetsku krizu.

Češka predsjedava EU i predsjedala je pregovorima za ograničenje cijene plina, prenosi Reuters.

Prema zvaničnicima i dokumentu u koji je Reuters imao uvid, ministri energetike zemalja EU složili su se da će gornja granica cijena plina biti aktivirana kada referentne cijene plina porastu na 180 eura po megavat satu.

Gornja granica cijene plina u EU stupila bi na snagu ako cijene ugovora sa nizozemskog plinskog čvorišta Title Transfer Facility za prvi mjesec pređu 180 eura po MWh tokom tri dana.

Pokazuje to dokument koji detaljno opisuje dogovor ministara EU-a.

Ograničenje se može pokrenuti od 15. februara.

Trojica zvaničnika EU rekla su da je Njemačka glasala za podršku dogovoru Europske unije o gornjoj cijeni plina.

Njemačka je prethodno bila skeptična u vezi s gornjom cijenom. Također je izrazila zabrinutost oko utjecaja te politike na sposobnost Europe da privuče globalna tržišta za opskrbu plinom.

Njemačka i druge zemlje koje su bile skeptične prema gornjoj granici tražile su dodatne mjere zaštite. Ovim mjerama žele osigurale da će gornja granica biti obustavljena ako se pojave negativne posljedice.