Ekonomija

Fabrička proizvodnja u eurozoni doživjela rast u februaru

proizvodnja fabrika radnik

Ukupna aktivnost u proizvodnom sektoru eurozone ponovo je smanjena u februaru, ali je proizvodnja porasla prvi put od maja jer su lanci snabdijevanja nastavili da se oporavljaju, pokazalo je istraživanje u srijedu.

Konačni Indeks proizvodne aktivnosti (PMI) kompanije S&P Global pao je na 48,5 u februaru sa januarskih 48,8, u skladu s preliminarnim očitanjima, ali još uvijek ispod granice od 50, što razdvaja rast od kontrakcije.

Međutim, indeks koji mjeri učinak, koji se uključuje u kompozitni PMI koji treba da bude objavljen u petak, a koji se smatra dobrim vodičem za sveukupno ekonomsko zdravlje, bio je malo iznad rentabilnosti na 50,1 u poređenju sa januarskim očitanjem od 48,9.

"Marginalna ekspanzija proizvodnje koju su proizvođači eurozone prijavili u februaru dobrodošla je vijest koja predstavlja prvo povećanje od prošlog maja i dalje poboljšanje osnovnog trenda s niskog nivoa zabilježenog u oktobru", rekao je Chris Williamson, glavni poslovni ekonomista u S&P-u Global.

Svjetlija slika proizvodnje prije svega odražava široko zasnovano poboljšanje u lancima nabavke, pri čemu se isporuke inputa u fabrike u prosjeku ubrzavaju do stepena koji nije viđen od 2009. - kazao je on.

Bilo kakve znake ublažavanja cjenovnih pritisaka vjerovatno će pozdraviti kreatori politike u Evropskoj centralnoj banci koji nisu uspjeli postići inflaciju ni blizu svog cilja od dva posto uprkos tome što su se upustili u najagresivniju politiku povećanja kamatnih stopa od osnivanja Banke.

Još jedno povećanje od 50 baznih poena na depozitnu stopu ECB-a ovog mjeseca je gotova stvar, prema ekonomistima koje je anketirao Reuters, koji su očekivali da će povećanje od dodatnih 25 baznih poena u sljedećem kvartalu dati terminalnu stopu od 3,25 posto.