Pravile igre

Facebook, Instagram, TikTok, Google morat će strogo slijediti pravila: Novi zakon nosi rigorozne kazne

Korisnicima mreže šesto izbacuju sadržaje o kojima pričaju ili koje pretažuju. Baš ovim zakonom tome žele stati na kraj
kazne meta

Od sada će tehnološki divovi poput Mete, TikToka ili Googlea morati raditi po strožijim pravilima - tako bi se mogao sumirati potez Evropske unije. Donijela je akt o digitalnim uslugama kojima želi uvesti reda u internetski prostor. O njega se baš niko ne želi ogriješiti, ma kako veliki bili, jer su kazne - drakonske.

Instagram, Facebook, TikTok - baš svi u online prostoru moraju igrati po pravilima. Za početak, Bruxelles želi zaštititi djecu. I to od ciljanog oglašavanja.

Korisnicima mreže šesto izbacuju sadržaje o kojima pričaju ili koje pretažuju. Baš ovim zakonom tome žele stati na kraj. A oni koje živciraju raznorazne objave stranica koje nisu zapratili, došli su na svoje.

Ako vi ne želite da vam FB ili Instagram prikazuje ono što njihov algoritam želi da prikaže, vi to možete isključiti. Znači, osobe koje pratite, grupe, stranice koje pratite, prikazivat će vam se samo taj sadržaj i ništa drugo.

Ideja je i da se lakše prijavljuje objava, video ili komentar koji krši zakon ili pravila platforme. Zabranjuje se i ciljano oglašavanje bazirano na seksualnoj orijentaciji, vjeri i političkim uvjerenjima. Bruxelles želi i da platforme budu transparentnije, a ko ne bude slijedio pravila, čekaju ga kazne.

Tek se očekuje reakcija velikih tehnoloških divova.