Svijet

Facebook: Nećemo mijenjati način moderiranja postova o Ukrajini

META, vlasnik Facebooka, objavila je danas da je povukla zahtjev svoga odbora za nadzor sadržaja za promjenom politike u moderiranju postova povezanih s ratom u Ukrajini.

“To nije bila laka odluka – PAO (savjetodavno mišljenje) je povučen zbog zabrinutosti za sigurnost”, objavila je kompanija na blogu.

Odbor, koji može donijeti obvezujuće odluke o moderiranju sadržaja i davati smjernice, saopćio je da je razočaran tom odlukom.

Glasnogovornik Mete odbio je dati više informacija o tome zbog čega je kompanija tražila smjernice i o kojoj tačno zabrinutosti se radi.

Rusija je u martu zabranila Facebook i Instagram, ocijenivši da je Meta kriva za “ekstremističku aktivnost” u jeku rata u Ukrajini pošto je Meta rekla da će dopustiti korisnicima društvenih mreža u Ukrajini da pišu poruke poput “Smrt ruskim okupatorima”.

Zabranom nije obuhvaćen WhatsApp, još jedna aplikacija Mete. Rusija je osim toga usporila funkcioniranje Twittera.

Metin odbor, u kojem su znanstvenici, stručnjaci za ljudska prava i advokati, kompanija je osnovala kao neovisno tijelo koje odlučuje o manjem broju slučajeva moderiranja sadržaja, ali može davati i savjete o praksama kompanije.

“I dok odbor razumije tu zabrinutost, vjerujemo da zahtjev otvara važna pitanja i razočarani smo odlukom kompanije da ga povuče”, tvitao je odbor.

“Time se samo povećala važnost toga da kompanija obrani slobodu govora i ljudska prava.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare