prijavljivali kao negativne drži u ruci covid test
Zdravlje

Fatalna greška u testiranju na koronu: Hiljade pozitivnih testova prijavljivali kao negativne

Engleska Vladina Agencija odgovorna za rješavanje hitnih slučajeva u javnom zdravstvu rekla je da su zbog greške u laboratoriji za testiranje desetine hiljada ljudi pozitivnih na COVID-19 pogrešno obaviješteni da su negativni. Moguće je da je zbog pozitivnih testova koje su prijavljivali kao negativne umrlo oko 20 ljudi.

Britanija ima jedan od najvećih brojeva umrlih od koronavirusa u svijetu, više od 177.000 od početka pandemije 2020. godine. Mnogi su stručnjaci rekli da je program praćenja kontakata daleko ispod svjetskog sistema koji je vlada obećala.

Istraga britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) otkrila je da je laboratorija Immensa u centralnoj Engleskoj pogrešno prijavila oko 39.000 testova kao negativne. Iako su trebali biti pozitivni između 2. septembra i 12. oktobra prošle godine.

Uzrok grešaka bilo je netačno postavljanje nivoa praga za prijavu pozitivnih i negativnih rezultata PCR uzoraka za COVID-19. Navodi to UKHSA u izvještaju nakon završetka istrage.

Kao rezultat toga, mnogi su nastavili sa svojim svakodnevnim životom i nisu se samoizolirali iako su oboljeli od koronavirusa. UKHSA je rekla da su greške mogle rezultirati s do čak 55.000 dodatnih zaraza. I to u područjima gdje su prijavljeni lažni negativni rezultati.

Immensa Health Clinic, privatna firma koja vodi laboratorij, osnovana je u maju 2020. godine. Dobila je ugovore vrijedne 203,63 miliona dolara za obradu rezultata PCR testova. Dante Labs, vlasnici Immense, nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

“U ovoj istrazi pomno smo proučili postojeće aranžmane za nadzor ugovora privatnih laboratorija koji tokom tog vremena rade hitna testiranja”, rekao je Richard Gleave, direktor UKHSA-e i glavni istražitelj.

“Nije bilo ni jednog postupka koji bi NHS Test and Trace mogao poduzeti na drukčiji način kako bi spriječio pojavu te pogreške u privatnoj laboratoriji. Međutim, naš izvještaj iznosi jasne preporuke kako bi se smanjio rizik od ponavljanja takvih incidenata”, navodi se.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare