Puni Gas

Ferrari predstavio unikatni model SP-8: Jurilica od dva miliona eura koja ne smije na kišu

Bogataš s Tajvana izrazio je želju da mu naprave unikatni model Ferrarija SP-8 razvijen u pogonima posebnog odjela marke iz Maranella ‘Special Projects‘.

‘SP‘ je kratica za ‘Special Projects‘, a oznaka ‘8‘ je referenca na Ferrarijev model F8 Spider. Dakle, u grubo, riječ je o jedinstvenom primjerku napravljenom na bazi modela F8 kojeg pokreće isti 3,9-litreni twinturbo V8 motor sa 710 KS i 770 Nm okretnog momenta.

Najbitniji detalj je da ovaj model nema baš nikakav krov.

Ferrari SP-8

Ako se pitate zašto bi netko kupio automobil za dva miliona eura koji nema krov, odgovor je da vlasnik u svojoj garaži vjerovatno ima široku lepezu superautomobila, a tamo će se fino uklopiti jedan model isključivo za sunčane dane.

Što se tiče vizualnih rješenja Special Projectsa, Italijani se hvale novim ‘karbonskim odijelom‘ jurilice koja u dvobojnom izdanju djeluje kao potpuno nov model. Moderniji je oblik prednjih svjetla, felge inspiraciju vuku s modela F40 dok su ispušne cijevi i stražnja svjetla ‘skinuti‘ s modela 296 GTB i Roma.

Ferrari SP-8

Ferrari SP-8 već je izložen u Italiji na stazi Mugello i tamo će ostati do kraja događaja Finali Mondiali Ferrari 30. oktobra.

Njegova sljedeća stanica bit će u Ferrarijevom muzeju u Maranellu gdje će biti izložen od 16. novembra do marta 2024. godine.