atentat šokirao evropu

Ficov oporavak je upitan, u teškom je stanju. ‘Atentator je vuk samotnjak, radikalizirao se nedavno’

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je reći hoće li se oporaviti, rekao je u četvrtak njegov zamjenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu.

"Nažalost još ne mogu reći da pobjeđujemo u nastojanju da spasimo Ficov život niti da su prognoze pozitivne jer su posljedice ranjavanja izazvane četirima prostrelnim ranama takve da će odgovor organizma na njih i dalje biti vrlo težak", rekao ministar Kalinak.

Miriam Lapunikova, direktorica Univerzitetske bolnice Roosevelt u Banskoj Bystrici, gdje je premijer Fico na liječenju, rekla je da je 59-godišnji premijer podvrgnut petosatnoj operaciji u kojoj su učestvovala dva ljekarska tima kako bi se sanirale višestruke prostrelne rane od vatrenog oružja.

"U ovom trenutku njegovo smo stanje uspjeli stabilizirati, no ono je i dalje vrlo ozbiljno. Bit će zadržan na za intenzivnu skrb", rekla je novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok je na konferenciji za novinare kazao da je napadač, kojeg policija tereti za pokušaj ubistva, djelovao sam i da je prethodno učestvovao u protuvladinim protestima.

"Riječ je o vuku samotnjaku koji se radikalizirao nedavno, u razdoblju nakon predsjedničkih izbora održanih u aprilu", rekao je Sutaj Estok.

Osumnjičenik je kao razloge za napad naveo vladinu politiku prema Ukrajini, planove o reformi javnog emitera i raspuštanje ureda posebnog tužitelja, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Slovački su stručnjaci u srijedu nakon pokušaja Ficova ubojstva kritizirali sigurnosne mjere koje su poduzete da bi se zaštitio premijer.

"Sam je Fico prije nekoliko tjedana govorio o opasnostima pucnjave na političare", rekao je u četvrtak bivši šef slovačke policije Stefan Hamran za list Dennik N.

Zapitao se tko je analizirao potencijalnu opasnost i procijenio prijetnju. Hamran je kritizirao reakciju tjelohranitelja nakon pucnjave.

"Ondje je nastao kaos, to je odmah bilo očito i bio je to potpuni promašaj", kazao je.

I bivši šef slovačke jedinice za osiguranje štićenih osoba Juraj Zabojnik kritizirao je premijerove tjelohranitelje.

"Ako netko može ispaliti četiri do pet hitaca, to znači da je netko kriv", kazao je u programu informativnog kanal TA3. Rekao je da nije primijetio da itko od tjelohranitelja u trenutku pucnjave stoji ispred šefa vlade.