važan korak

FIFA uvela novinu: Evo šta će sudiji značiti kada fudbaler pokaže X

Fudbaleri će na utakmici od sada moći sudiji prijaviti rasistički gest ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je FIFA u petak u sklopu borbe protiv diskriminacije, a taj je simbol pokazao i njezin predsjednik Gianni Infantino.

Upravno tijelo svjetskog nogometa saopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, i to sa strožim sankcijama, uključujući gubitak utakmice.

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tokom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konsultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr jedan je od najglasnijih igrača koji govore protiv rasizma u nogometu. Često na meti uvreda ovog tipa na španskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno se rasplakao dok je na konferenciji za novinare govorio o borbi protiv diskriminacije.

Nekoliko nogometnih utakmica, posebno u Evropi, dodatno je prekinuto posljednjih sedmica zbog rasističkih ispada na tribinama.

"U nogometu postoje problemi", priznao je u aprilu predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.