Kultura

Film ‘Ko će pisati našu historiju’ sutra besplatno u kinu Meeting Point i online

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u sarajevskom kinu Meeting Point sutra će biti prikazan film pod nazivom “Ko će pisati našu historiju” Roberte Grossman.

Film je rađen 2018. godine i kombinira spise arhive Oyneg Shabesa s novim intervjuima, rijetko viđenim snimcima i zadivljujućim dramatizacijama kako bi gledatelje prenio u Geto i živote ovih hrabrih boraca otpora. Prkosili su svom ubilački nastrojenom neprijatelju vrhunskim oružjem – istinom – i riskirali sve kako bi njihova arhiva preživjela rat, čak i ako oni nisu. Film je zasnovan na istoimenoj knjizi historičara Samuela Kassowa.

Prije projekcije filma, bit će prikazan video centralne komemorativne akademije, molitvu za stradale u holokaustu održat će Igor Kožemjakin, hazan sarajevske Sinagoge, a u videu govore i predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

PROČITAJTE  Danas u bašti Ćorovića kuće predstava 'Presuda: Tiha likvidacija'

Program povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. januara će biti dostupan i online, besplatno na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, a video komemoracije i film mogu se gledati na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/medunarodni_dan_sjecanja_na_zrtve_holokausta/.

Online program će biti dostupan od 12 sati do ponoći gledaocima u Bosni i Hercegovini i regiji – Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, najavljeno je iz kina Meeting Point.

Broj mjesta je ograničen, a program se odvija u skladu s važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Ulaz je besplatan, a ulaznice se preuzimaju u kinu Meeting Point sat vremena prije početka projekcije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare