Nauka

Fizičari tvrde da su riješili jednu od najvećih svjetskih misterija: Evo kako su zapravo izgrađene egipatske piramide

Jedno od sedam svjetskih čuda su piramide starog Egipta, a sada naučnici misle da su možda otkrili kako su izgrađene.

Sve je to zahvaljujući jednoj slici i neuobičajenom razmišljanju fizičara, uključujući Daniela Bonna, koji je zaključio da je voda korištena za pomicanje teških kamenih piramida i kipova.

Bonn i drugi fizičari sa Univerziteta u Amsterdamu odlučili su vidjeti ima li logike iza tehnike gradnje prikazane na zidnoj slici u grobnici Djehutihotepa.

Slika – koja datira sve do otprilike 1900. godine pr. – prikazuje 172 čovjeka koji pomiču kip užadima pričvršćenim za sanke.

Ispred saonica voda se polijeva preko pijeska, a imajući to na umu, fizičari su odlučili vidjeti kako voda utječe na kretanje predmeta u pijesku.

Učinili su to na minijaturnoj razini i otkrili da će pijesak, ako je suh, formirati nakupine koje će otežavati pomicanje objekata.

Međutim, odgovarajuća količina vode spriječila je da se to dogodi.

Prije ovog otkrića smatralo se da je izlijevanje vode na slici bio čisto ceremonijalni čin, a ne ključni dio procesa izgradnje.

Bonn je za Live Science rekao: “Ako koristite suhi pijesak, neće funkcionirati, ali ako je pijesak previše mokar, također neće funkcionirati. Postoji optimalna krutost.”

Egipatske piramide

Otkriće je naizgled prekinula beskrajna nagađanja o tome kako su piramide napravljene – u jednom su trenutku neki čak nagađali da je to djelo vanzemaljaca.

Prema istraživanju, ‘trenje klizanja na pijesku uvelike se smanjuje dodavanjem malo – ali ne previše – vode’.

To je bilo tako nevjerovatno jednostavno da su čak i fizičari priznali da ih je otkriće, koje je objavljeno u Physical Review Letters, iznenadilo.

“Bio sam vrlo iznenađen koliko se vučna sila mogla smanjiti – za čak 50 posto – što znači da je Egipćanima trebala samo polovica ljudi da povuku mokri pijesak u usporedbi sa suhim”, rekao je Bonn za The Washington Post u drugom intervjuu. .

“U prisutnosti tačne količine vode, mokri pustinjski pijesak je otprilike dvostruko tvrđi od suhog pijeska”, rekli su sa univerziteta.

“Sanke mnogo lakše klize preko čvrstog pustinjskog pijeska jednostavno zato što se pijesak ne gomila ispred sanki kao što je to slučaj sa suhim pijeskom.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare