Vijesti

Imam Miralem ef. Hodžić: Ramazan u Foči je poseban jer su naše džamije ukrašene svojim klanjačima

Mubarek ramazan, mjesec posta, ibadeta, milosti i oprosta, uz posebne osjećaje obilježava se u Foči, gdje vjernici islamske vjere  njeguju vrijednosti odabranog mjeseca.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Foča Miralem ef. Hodžić, naglašava da je ramazan u Foči poseban jer džematlije posjećuju svoje džemate intenzivnije nego inače a, kako kaže, sada ih posebno raduje činjenica da se situacija s pandemijom normalizirala te da se ramazanske aktivnosti odvijaju nesmetano.

“O vrijednostima i odlikama mjeseca ramazana mnogo toga je rečeno i napisano pa je teško reći ili dodati bilo šta novo.  To je mjesec u kojem je objavljen Kur'an, mjesec u kome se otvara Džennet, a zaključava Džehennem, mjesec ibadeta. Ramazan u Foči poseban jer su naše džamije ukrašene svojim klanjačima a oni svoj zekat i sadekatul-fitr izdvajaju u svojim džematima” – ističe ef. Hodžić.

Tokom ramazana intenzivnije posjete džamijama na području Medžlisa IZ Foča / Fena

Napominje da su vrata džamija konstantno otvorena te da su srca vjernika ispunjena toplinom okupljajući se na  zajedničkim iftarima. Dodaje da će tokom  ramazana u svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Foča biti organiziran bar po jedan zajednički iftar, iftari u svim povremenim džematima i mukabele u svim stalnim džematima, dok će se iftari organizirano pripremati u kompleksu Aladža džamije.

“Posebno se radujemo što u svim našim džematima dočekujemo naše drage musafire iz svih krajeva ove divne zemlje BiH i svijeta te zajednički iftarimo u kompleksu Aladža džamije. Naše džematlije iz cijelog svijeta organizuju iftare koji se pripremaju upravo u ovom kompleksu u Foči i distribucija se vrši preko naših imama, naših džematlija u sva mjesta, gdje postoji mogućnost, na području Medžlisa IZ Foča” – ističe ef. Hodžić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare