Mubarek noć

U Carevoj džamiji u Sarajevu obilježena odabrana noć Lejletul-bedr

Mubarek noć Lejletul-bedr nastupila je večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore ova posebna noć obilježena je prigodnim programima.

Centralni program Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo povodom noći Lejletul-bedr upriličen je Sultan Fatihovoj - Carevoj džamiji, gdje je prigodno predavanje održao glavni imam Abdulgafar-ef. Velić.

"Ramazanske noći su noći sudbine, noći u kojima se potvrđuje već propisana sudbina ili se mijenja ono što je propisano. Zbog toga su ovo posebni i važni trenuci", rekao je Velić.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana, 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama. Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje.

"U bici na Bedru, muslimani su pomognuti vojskom meleka. Jedno njihovo krilo je predvodio melek Džibril, a drugo melek Mikail. Zbog toga, u ovoj noći, kada upućujemo dove, posebno pozivam vjernike da zamole Dragog Allaha da našoj djeci i našem narodu podari selameta i svakog dobra. Važno je da uputimo dovu i za našu braću i muslimane u Palestini, da im Gospodar podari snage i sačuva im dostojanstvo, da onima koji su ubijeni podari stepen šehida, a da muslimane probudi, kako bismo se zbližili i bili jači u svakom pogledu. Da nas ramazanski dani ojačaju, a ramazanske noći međusobno približe", kazao je Velić.

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor u kojem boravi, jer život, uz blagodati i ugodnost, uključuje neke probleme. Primarna zadaća ljudske zajednice je, simbolički gledano, čuvanje Bedra i čuvanje vjere. Za bedransku pobjedu potrebna je čvrsta vjera, odlučnost, disciplina, lični angažman i dova, upravo onako kako je postupio Poslanik, a.s., u ovoj noći, dodao je.

"Sedamnaeste noći ramazana, Poslanik, a.s., je uputio jednu od najvažnijih dova koje je iko ikada uputio. Zamolio je Allaha, dž.š. u noći Bedra, kada je vidio da je njegova grupa malobrojna i slabije opremljena u odnosu na mušrike. U dovi je rekao: 'Gospodaru, ako ova mala skupina bude uništena, ko će ti ibadet činiti i ko će ti robovati'", podsjetio je Velić, objavio je "Preporod.info".

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.