Sport

FOTO Iranci popustili pod pritiskom i pjevali himnu. Ljudi plakali na tribinama

pjevali himnu navijačica plače i drži bijeli dres sa imenom Mahsa Amini crna kosa na glavi čipkani rajf na čelu pipe Iran umjesto slova a srce u bojama irana na tribinama iza navijači

U prvom kolu Svjetskog prvenstva u Kataru iranski nogometaši nisu pjevali himnu pred utakmicu protiv Engleske. Iranski igrači odbili su pjevati himnu kako bi tom gestom dali podršku protestima u domovini. Navijači Irana su na tribinama plakali zbog tog poteza.

No pritisak iranskih vlasti je nakon toga bio strašan i nogometaši su popustili. Pred početak drugog kola s Walesom ipak su pjevali himnu. Navijači Irana na tribinama su sa suzama u očima zviždali vlastitoj himni te su na taj način pokazali čin građanskog otpora diktaturi u svojoj zemlji.

Podsjetimo, Iran potresaju protesti od 16. septembra kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini. Ova 22-godišnja Kurtkinja privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu. Time je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.

Svih 11 iranskih nogometaša je zbog toga himnu u prvom kolu ispratilo u tišini.

Neki navijači Irana oduzeli su perzijske predrevolucionarne iranske zastave od navijača koji su ulazili na stadion Ahmad Bin Ali i vrijeđali one koji su nosili majice sa sloganom pokreta demonstranata u zemlji "Žena, život, sloboda".

Male gomile muškaraca ljutito su skandirale "Islamska Republika Iran" ženama koje su davale intervjue o protestima stranim medijima izvan stadiona.

Ispred sigurnosne kontrolne tačke izbila je vika između navijača koji su uzvikivali "Žene, život, sloboda" i drugih koji su uzvraćali "Islamska Republika".

Mnoge obožavateljice bile su vidno potresene jer su ih pristaše iranske vlade okružile nacionalnim zastavama i snimale telefonima.

Jedna 35-godišnja žena po imenu Maryam, koja je poput ostalih iranskih navijača odbila dati svoje prezime iz straha od vladine odmazde, počela je plakati dok su je vičući muškarci koji su trubili okružili i snimili joj lice izbliza. Na licu je imala ispisane riječi "Woman Life Freedom".

pjevali himnu igrači Irana navijačica na tribinama plače crna kosa usta prekrila rukom dugi nokti bordo lak pored navijačica
Navijači plakali na tribinama
Navijači na tribinama
Iranski navijač plače na tribinama