Rukopisni džuzevi Kur'ana

Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

Predstavljeni su rukopisni džuzevi koji su se koristili u Bosni i Hercegovini prilikom učenja mukabela

Tradicionalno i ovog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizirala je prigodnu izložbu, nastojeći na taj način obogatiti ramazansku atmosferu u gradu.

Ove godine na izložbi „Rukopisni džuzevi Kur'ana“ su predstavili originalne rukopisne džuzeve mushafa, kao i originalne trodimenzionalne predmete vezane za tradiciju učenja Kur’ana na našim prostorima.

„Predstavljeni su rukopisni džuzevi koji su se koristili u Bosni i Hercegovini prilikom učenja mukabela. Ovo je jedinstvena prilika u kojoj Biblioteka izlaže originale svojih rukopisa“, izjavila je za Agenciju MINA Šahsena Đulović, saradnik za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izloženi džuzevi Kurʼana ističu se izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima sa zlatnim rozetama utisnutim u kožu na koricama s vanjske i unutarnje strane.

Osim primjeraka rukopisa, na izložbi su predstavljeni i bogato opremljeni štampani primjerci Kurʼana, te kožne torbice za čuvanje Kurʼana.

„U izložbu smo uključili i neke trodimenzionalne predmete koji se vezuju za učenje i čuvanje Kur'ana, kao što su kožne torbice u kojima su se mushafi čuvali“, navela je ona.

Posebno se izdvaja raritetni primjerak kožne torbice najmanjeg sačuvanog rukopisa Kurʼana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci čije dimenzije su 4×5 cm, a prepisan je vjerovatno u 17. stoljeću.
Izložba sadrži i osam informativnih panela.

„Paneli, zajedno s izloženim materijalom u vitrinama, ukazuju na poštovanje i ljubav koju su muslimani Bosne i Hercegovine iskazivali i iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života s njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, čuvanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu u kući“, objasnila je Đulović.

Kako je naglasila, cjelokupna izložba govori o ljubavi i naklonosti koju je bosanski čovjek, musliman, osjećao i osjeća prema Kur'anu.

„Mi i danas svoju povezanost s Kur'anom osjetimo i vidimo, posebno u toku mjeseca ramazana, kroz učenje mukabela, praćenje mukabela, a prvenstveno kroz usklađivanje života s principima Kur'ana“, poručila je Đulović.
Izložba je otvorena za posjete do 24. marta 2024. godine u auli Gazi Husrev-begove biblioteke radnim danima od 8.00 do 16.00 sati i subotom od 9.00 do 16.00 sati.