Ekonomija

Gazprom objavio da je srušio rekord u dobiti. Najavili još bolje rezultete

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je zahvaljujući skoku cijena zaključio treće tromjesečje s rekordnom dobiti, najavivši još bolje rezultate na kraju godine.

Gazprom je u razdoblju od jula do septembra zabilježio najveću neto dobit otkada je počeo objavljivati rezultate, od 581.8 milijardi rubalja (7.8 milijardi dolara), oborivši rekord s početka 2019. godine.

Treće prošlogodišnje tromjesečje zaključili su s gubitkom od 251.3 milijarde rubalja. Prihod je poskočio na također rekordnih 2400 milijardi rubalja, s 1400 milijardi u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prosječna cijena Gazpromovog plina bila je u trećem tromjesečju gotovo tri puta veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosila je 313.14 dolara za hiljadu kubičnih metara, pokazuje poslovno izvješće.

Cijene plina u Evropi snažno su porasle proteklih mjeseci budući da opskrba teško drži korak s naglim rastom potražnje koji je potaknuo oporavak ekonomije od pandemije koronavirusa.

Evropa je glavno Gazpromovo tržište, iako evropske zemlje pokušavaju pronaći i druge izvore opskrbe kako bi smanjile ovisnost o ruskom plinu. Ruski div očekuje još više cijene plina na kraju godine.

“Cijena naših isporuka u Evropu bit će, naravno, znatno viša u četvrtom tromjesečju, što će pozitivno utjecati na rezultate u cijeloj godini”, istaknuo je u saopćenju zamjenik izvršnog direktora Gazproma Famil Sadigov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare