muzička baština

Gipsy Kings napravio selekciju pet albuma svih vremena koji su oblikovali ove muzičke virtuoze

Muzički virtuozi Gipsy Kings, poznati su po svojoj jedinstvenoj fuziji tradicionalnog flamenca, rumbe i modernih zvukova kojima osiguravaju putovanje kroz muzičku baštinu duboko ukorijenjeno u francuskom ciganskom nasljeđu. Legendarni bend ima nekoliko spinoffova, a onaj predvođen Andreom Reyesom, jednim od osnivača Gipsy Kingsa, 17. maja nastupa u zagrebačkoj Areni, u sklopu turneje “El Origen”.

O svojim utjecajima Reyes je pričao za muziku.hr o pet albuma koji su imali najviše utjecaja na njega, na njihovu muziku, ali i općenito.

Camarón de la Isla, “La Leyenda del Tiempo”

Prvi je na popisu “La Leyenda del Tiempo” pjevača Camarón de la Isla. Reyesovim riječima taj je album imao ogroman utjecaj na flamenco, miješajući ga s elementima rocka, jazza i arapske muzike. Označavao je prekretnicu u povijesti flamenca, proširujući njegovu publiku i privlačeći međunarodnu pažnju, a samim preslušavanjem očita je veza sa zvukom koji gaje Gipsy Kings.

The Beatles, “Abbey Road”

Reyes dalje navodi kako nikako ne treba izostaviti klasik “Abbey Road” The Beatlesa. Ovaj ikonični album Beatlesa predstavlja kulminaciju njihove muzičke karijere. Različitost stilova i kvaliteta svake pojedine pjesme čine ga prekretnicom u povijesti rock i pop glazbe.

Miles Davis, “Kind of Blue”

Od jazz muzike, koja je puno utjecala na Reyesa, na popis uvrštava “Kind of Blue” Milesa Davisa. Ovo remek-djelo jazza utjelovljuje samu poentu žanra. Inovativne improvizacije i evokativna atmosfera su utjecali na mnoge generacije muzičara te Milesu Davisu donijele status neizostavne figure kada se priča o povijesti jazza.

Michael Jackson, “Thriller”

Slijedi “Thriller” Michaela Jacksona. Ovo ne samo da je najprodavaniji album svih vremena, već je promijenio muzičku industriju s jedinstvenim pristupom produkciji, koreografiji i muzičkim spotovima. Kulturni utjecaj ovog albuma ostaje neporeciv do danas. Ističe to Reyes.

Buena Vista Social Club, “Buena Vista Social Club”

Naposljetku, “Buena Vista Social Club” istoimenog sastava je upravo onaj koji je oživio interes za kubansku muziku. Uz bezvremensku eleganciju i bogatu povijest, utjelovio je srž kubanske kulture i prenio je publici širom svijeta.