Aukcija u novembru

Gitare Claptona i Cobaina mogle bi postići cijenu i do dva miliona dolara

Na aukciji će biti ponuđeni i ostali predmeti koji su pripadali Cobainu, među njima i njegov džemper, traperice i kutija cigareta

Svaka od dviju legendarnih gitara na kojima su svirali Eric Clapton i Kurt Cobain mogla bi postići cijenu od milion do dva miliona dolara na aukciji koja će se održati u novembru u Nashvilleu.

Claptonova The Fool, psihodelično oslikana gitara, poznata je po jedinstvenom zvuku. George Harrison iz Beatlesa poklonio ju je Claptonu nakon što mu je njegova gitara ukradena.

"Upotrijebio je gitaru za stvaranje vrlo specifičnog zvuka koji današnji gitaristi pokušavaju dobiti i nakon 50 godina", rekao je Martin Nolan, osnivač aukcijske kuće Julien's Auctions. S hitovima poput Bell Bottom Blues, Cocaine i Layla, Clapton je osvojio 18 Grammyja i primljen je u Rock and Roll Hall of Fame 2000. godine.

Druga gitara, čija je vrijednost procijenjena na milion do dva miliona dolara, pripadala je Kurtu Cobainu.

To je SkyStang I koju je Cobain svirao na svome posljednjem javnom nastupu u sklopu Nirvanine koncertne turneje In Utero.

Opisuju je kao njegova "radnog konja" zbog učestalosti kojom ju je na turneji koristio. Gitara još uvijek ima iste žice, čak i crnu traku kojom je prekriven naziv marke Fender, jer je "Kurt mrzio korporativno sponzorstvo i korporativno brendiranje", pojasnio je Nolan.

Svjetski rekord za prodaju jedne gitare postavljen je u junu 2020. Tada je Cobainova gitara Martin D-18E iz 1959., na kojoj je svirao kada se 1993. pojavio na MTV Unplugged, prodana za više od 6 miliona dolara.

Na aukciji će biti ponuđeni i ostali predmeti koji su pripadali Cobainu, među njima i njegov džemper, traperice i kutija cigareta. Sve su to predmeti koje je ostavio kad se prijavio na odvikavanje.

Nirvanin pjevač pronađen je mrtav u dobi od 27 godina. Ubio se vatrenim oružjem u svome domu u Seattleu u aprilu 1994. godine. Dio prihoda od prodaje gitare ići će inicijativi za mentalno zdravlje koja djeluje pod nazivom Kicking the Stigma.

Na aukciji koja se između 16. i 18. novembra održava pod nazivom Played, Worn & Torn: Rock 'n' Roll Iconic Guitars and Memorabilia u Hard Rock Cafeu u Nashvilleu zainteresiranima će biti ponuđeno više od 1.000 predmeta.

Među njima je i korzet koji je Amy Winehouse nosila na nastupu tokom dodjele nagrada Brit Awards, nakit koji je pripadao Princeu i Elvisu Presleyu te predmeti iz ostavštine Franka Zappe, među kojima je i prva gitara koju je kupio.