CLAUDE MONET

Slika slavnog francuskog moderniste prodana za skoro 35 miliona dolara

Slika Claudea Moneta prodana je za gotovo 35 miliona dolara na aukciji u srijedu navečer, objavila je kuća Sotheby's, označavajući dobar početak proljetne prodaje umjetnina u New Yorku.

I Sotheby's i konkurentska aukcijska kuća Christie's pokrenule su u ponedjeljak proljetnu aukcijsku sezonu. Iako je globalno tržište umjetninama prošle godine stagniralo, žustra prodaja u Londonu i Parizu potaknula je optimizam za 2024.

Slika Meules à Giverny francuskog moderniste Claudea Moneta, koju je naslikao 1893. godine, prodana je za 34.8 miliona dolara nakon užarenog nadmetanja. Za to je vrijeme britansko-meksička umjetnica Leonora Carrington oborila vlastiti aukcijski rekord s djelom Les Distractions de Dagobert prodanim za 28.5 miliona dolara.

Prodana brojna djela savremene umjetnosti

Taj rekord stavlja Carrington među prvih pet najvrednijih umjetnica na aukciji, saopćila je kuća Sotheby's, kao i među četiri najbolja nadrealistička umjetnika, "čime je pretekla Maxa Ernsta i Salvadora Dalija".

Kuća Christie's prethodne je večeri prodala oko 115 miliona dolara vrijednosti savremene umjetnosti, uključujući sliku Jean-Michela Basquiata za 32 miliona dolara. U aukcijskoj kući Phillips Basquiatov Bez naziva (ELMAR) prodan je za 46.5 miliona dolara.

Rat u Ukrajini doveo je do pada broja ruskih kupaca pa je prodaja umjetničkih aukcija u cijelom svijetu pala na 14.9 milijardi dolara prošle godine, u usporedbi sa 16 milijardi dolara 2022. godine.