Svijet

Glavni Putinov špijun: Poljska planira zauzeti dijelove Ukrajine, pomaže joj Amerika!

Šef ruskih špijuna optužio je danas Sjedinjene Američke Države i Poljsku da planiraju zauzimanje dijelova Ukrajine, što je do sada najsnažniji signal iz Moskve da bi rat mogao završiti prisilnom podjelom Ukrajine između Zapada i Rusije, piše Reuters.

Sergej Nariškin, šef ruske Vanjske obavještajne službe (SVR), citirao je neobjavljene obavještajne podatke za koje je rekao da pokazuju da SAD i Poljska planiraju dijelove zapadne Ukrajine vratiti pod kontrolu Poljske.

“Prema obavještajnim podacima koje je primila ruska Vanjska obavještajna služba, Washington i Varšava rade na planovima za uspostavu čvrste vojne i političke kontrole Poljske nad svojim povijesnim posjedima u Ukrajini”, rekao je Nariškin u saopćenju koje je objavio SVR, prenosi Index.hr.

Poljska je kroz povijest vladala dijelovima teritorije koji su sada dio Ukrajine, posljednji put između dva svjetska rata. Zapadna Ukrajina, uključujući grad Lavov, pripojena je Sovjetskom Savezu na kraju Drugog svjetskog rata.

SVR tvrdi da SAD razgovara s Poljskom o planu prema kojem bi mirovne snage Poljske, bez mandata NATO-a, ušle u dijelove zapadne Ukrajine gdje su male šanse za sukob s ruskim snagama.

SVR, agencija koja je nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. od KGB-a preuzela većinu špijunskih djelovanja na području izvan Rusije, nije objavio dokaze za ove tvrdnje.

Visoki ruski zastupnik, senator Andrej Klimov, zamjenik predsjednika Odbora za vanjske poslove Vijeća Federacije, također je danas rekao da Poljska planira uspostaviti kontrolu nad dijelom Ukrajine. Ni on nije predočio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je ovog tjedna da Ukrajina ide prema kolapsu na nekoliko država zbog, kako je naveo, pokušaja SAD-a da iskoristi Kijev za potkopavanje Rusije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare