Svijet

Glavni švedski epidemiolog: Mogu nam se desiti tri scenarija razvoja pandemije

Švedska, koja već u ovom trenutku ima jednu od najcrnjih statistika smrti od koronavirusa na broj stanovnika, ocijenila je mogućim scenarij po kojem bi umrlo još 3.000 ljudi.

Ta prognoza dio je jednog od tri scenarija koje ima švedska agencija za javno zdravstvo.

Švedska u utorak ima ukupno 5.646 smrtnih slučajeva i 78.166 potvrđenih slučajeva zaraze, čime je među najgore pogođenim zemljama na svijetu, iako vlasti naglašavaju da se zaraza usporava, kao i da se smanjuje broj težih i smrtnih slučajeva.

Po agenciji, najvjerovatniji scenarij je da će se nakon usporavanja epidemije stvoriti žarišta širom zemlje, koje će biti lakše ili teže kontrolirati.

To je scenarij koji je "već viđen u drugim dijelovima svijeta i za koji se čini da slijedi uobičajen put covida-19", rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell.

U toj varijanti, zbog olakšavanja mjera, stopa zaraze brzo bi se povećavala jer bi se ljudi više družili, ali bi i brzo počela padati u trenutku kada bi shvatili rizik i počeli snažnije poštivati neka pravila kao što je fizička distanca, pojašnjava Tegnell. Po tom scenariju, umrlo bi još oko 3.200 ljudi.

Najgori scenarij predviđa još 5.800 smrtnih slučajeva kada bi koronavirus slijedio klasični put pandemije.

Najbolji scenarij je onaj u kojem bi se aktuelni trend nastavio, i tada ne bi bilo više od još 200 mrtvih.