Politika

Granica BiH i Hrvatske: Žena iz Tomislavgrada pokušala u torbi prenijeti cijelo bogatstvo

Gotovo dva miliona kuna u eurima unijela je hrvatska državljanka dok je tokom proteklog vikenda ulazila iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Žena je 6. juna došla iz smjera Tomislavgrada na granični prijelaz Aržano te je tokom redovne kontrole putničkog prometa prešutjela carinicima da u torbi koju je držala ispred nogu kod suvozačkog mjesta krije pravo bogatstvo, piše Jutarnji list.

Ona je bila putnica u ličnom automobilu hrvatskih registarskih oznaka, a pregledom njenog ličnog prtljaga u platnenim vrećama carinici su pronašli čak 258.600 eura koje je nezakonito pokušala unijeti u Evropsku uniju.

Novac je oduzet

Umjesto da je nastavila dalje u smjeru Ciste Provo, izdvojili su je iz saobraćaja te protiv nje podnijeli optužni prijedlog Finansijskom inspektoratu zbog počinjena prekršaja iz članka 40. Zakona o deviznom poslovanju, a povezano s člankom 121. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Tačnije, u članku 40. Zakona o deviznom poslovanju stoji da fizičke osobe koje ulaze u Evropsku uniju ili izlaze iz nje preko Hrvatske, a pritom prenose gotovinu veću od 10.000 eura, dužne su novac prijaviti Carinskoj upravi u pisanom obliku na obrascu za prijavu koji se nalazi u svim carinskim uredima na graničnim prijelazima. A prema članku 121. Zakona o sprečavanju pranja novca, pak, Carinska je uprava potom dužna o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovine većoj od 10.000 eura, obavijestiti najkasnije u roku od tri dana, Ured za sprječavanje pranja novca.

Vrtoglav iznos eura ženi je privremeno oduzet, a porijeklo novca i kome je dalje bio namijenjen tek se treba utvrditi te pritom provjeriti njene navode kojima je pravdala posjedovanje tolike gotovine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare