Politika

Grlić Radman napao njemačku vlast jer su pod utjecajem ‘bošnjačkog lobija’. Za Čavaru kaže da je častan

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u utorak je naglasio kako prijedlog deklaracije o BiH koju su pripremili zastupnici vladajuće njemačke koalicije “ne šalje dobre poruke”.

Prijedlog deklaracije koju su sačinili zastupnici vladajuće Semafor koalicije prošle je sedmice upućen u parlamentarnu proceduru Bundestaga, a ona bi trebala biti usvojena ovaj ili idući mjesec.

U rezoluciji se podržava evropski put BiH, a za prijetnje suverenitetu zemlje, blokade i podjele optužuju Milorad Dodik, ali i Dragan Čović.

Grlić Radman je naglasio kako prijedlog rezolucije nije podržao cijeli Bundestag nego “jedna frakcija” te da je pritom vidljiv “snažni bošnjački lobi, samom činjenicom što u tom tijelu ima zastupnika bošnjačkog porijekla”.

“Ovime se ne postiže nikakav mir, nikakva stabilnost, niti se šalju dobre poruke, prije svega zemljama zapadnog Balkana”, rekao je hrvatski ministar, istaknuvši da je stabilna BiH i u interesu Njemačke.

Grlić Radman je rekao da su on i premijer Andrej Plenković prošle sedmice “imali jako dobar razgovor” s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom te da su”jako dugo razgovarali o BiH i višenacionalnoj prirodi te zemlje. Naglasio je kako Hrvatska i dalje ostaje najbolji poznavatelj sebi susjedne zemlje i najveći zagovaratelj njezine integracije u EU.

Za Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH kojem su SAD uvele sankcije, ministar je rekao da je “častan, politički odgovoran čovjek” koji voli svoju domovinu i zagovara poštivanje Daytonsko-pariškog sporazuma, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare