potpisan memorandum

Grupacija iz Saudijske Arabije gradit će solarnu elektranu u Bijeljini vrijednu 70 miliona eura

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas u Banjoj Luci memorandum sa Masko grupacijom iz Saudijske Arabije za projekat solarne elektrane u Bijeljini.

"Ovo je jedan od početnih koraka saradnje RS i ove grupacije. Da krenemo u značajno veće projekte vezano za putnu infrastrukturu i neke projekte kao što je korištenje vodonika kao pogonskog sredstva za rad teške mehanizacije", rekao je Višković.

Višković je naveo da Masko grupacija u Saudijskoj Arabiji već realizuje veliko postrojenje za izdvajanje vodonika iz nafte i vode i da je izabrala Republiku Srpsku kao destinaciju za ulaganje zbog povoljnog poslovnog ambijenta.

"Razgovarali smo sa našim prijateljima i ponudili se da Republika Srpska u nekom budućem periodu bude destinacija za snabdijevanje evropskog tržišta sa vodonikom iz Saudijske Arabije", rekao je Višković i dodao da je vodonik gorivo budućnosti.

On je rekao da je sa predstavnicima ove grupacije razgovarao i o projektima koji se odnose na Koridor 5C i obilaznicu oko Banje Luke, te o temi rekonstrukcije nisko-naponske mreže u Republici Srpskoj u vezi sa distributivnim preduzećima.

Ovlašteni predstavnik Masko grupacije Rade Đorđević rekao je da očekuje da bi elektrana, vrijednosti oko 70 miliona eura, mogla biti izgrađena i na mreži za oko tri godine.

Solarna elektrana od 60 megavata u Bijeljini bit će izgrađena na zemljištu koje je vlasništvo MUP-a Republike Srpske.