burno razdoblje

Guverner Švicarske narodne banke podnio ostavku, ne zna se zašto. Nasljednik mora biti Švicarac

Guverner Švicarske narodne banke (SNB) Thomas Jordan odstupit će s dužnosti krajem septembra, izvijestila je banka, više od dvije godine prije službenog kraja mandata.

Pravi je trenutak da se povučem, rekao je guverner SNB-a u izjavi, nakon "raznih izazova u proteklim godinama".

SNB nije naveo razlog Jordanovog odlaska i nije želio komentirati nagađanja da je možda zdravstvene prirode. Jordan je 2021. imao operaciju na srcu, ali se u kratkom roku vratio na posao.

Na čelu je SNB-a od januara 2012. Godine 2020. vlada mu je odobrila još jedan mandat i trebao je voditi banku do 2027. godine.

Njegova dva mandata poklopila su se s vjerovatno najburnijim razdobljem u SNB-ovoj 117-godišnjoj historiji. Uspješno je obuzdao inflaciju, ali našao se na udaru kritika zbog zakašnjelog odgovora SNB-a na nagovještaje krize u Credit Suisseu, koja je kulminirala njezinim kolapsom.

Njegovi potencijalni nasljednici mogli bi biti izabrani između trenutnog potpredsjednika SNB-a Martina Schlegela, prve žene u SNB-ovom upravnom odboru Andree Maechler, koja je u 2023. otišla u Banku za međunarodna poravnanja, i Renauda de Planta, višeg partnera u banci Pictet.

Nasljednik mora biti Švicarac.

Jordanov zamjenik ili zamjenica bit će imenovani po standardnoj proceduri. SNB-ovo vijeće za nadzor banaka imenovat će kandidata ili kandidatkinju koju potom mora odobriti vlada. Procedura dopušta da kandidat bude autsajder, napominje Reuters.