Vijesti

Hadžihafizbegović: Zašto volim Aliju Izetbegovića

Glumac Emir Hadžihafizbegović gostovao je sinoć u prvo izdanju Raportove emisije Politbiro uživo.

U vrlo otvorenom, direktnom i na momemente potresnom razgovoru sa Bakirom Hadžiomerovićem, Hadžihafizbegović otkriva mnoge stvari o sebi, poslu, privatnom životu, politici…

Između ostalog, na pitanje Hadžiomerovića govori i o tome zašto je u SDA odnosno zašto toliko poštuje prvog predsjednika Predsjedništva BiH i osnivača SDA Aliju Izetbegovića.

Hadžiomerović: Zašto si ti toliko fasciniram Alijom Izetbegovićem? U čemu je fol?

Hadžihafizbegović: Ja nisam sklon toj idolatriji. Možda je pogrešna riječ fasciniran, ali jesam veliki poštovalac lika i djela Alije Izetbegović. I, ako bih morao odgovoriti zašto sam 30 godina politički prisutan, prvo bih ispričao tu priču, a onda rekao zašto volim predsjednika Izetbegovića. I ja i ti smo mogli ostati u zoni konformizma. Ti si, između ostalog, odličan tekstopisac, roker si. Dakle pripadaš jednom muzičkom kulturnom krugu Sarajeva, koji je vrlo ozbiljan. Ja bih tebi mogao postaviti kontra pitanje: Zašto si ti fasciniran emisijom 60 minuta i ostao dugo u njoj zbog koje si imao velike probleme.

Hadžiomerović: Imam ih i dan danas…

Hadžihafizbegović: Imaš i danas. Neću ja sad da ulazim u priču ti meni vojvodu, ja tebi serdar, ali ja tebe cijenim zbog toga što nisi ostao u zoni konformizma i što si imao potrebu da unutar jednog društva koje je teško ranjeno, nad kojim je izvršena teška agresija kojom je otjerano 500.000 ljudi, uglavnom Bošnjaka, u treće zemlje, imaš svoj stav o tome. Ja sam jednostavno kao misleći čovjek odlučio da ima stav a ne da ostanem u zoni konformizma. Gledajući koji je to politički segment kome bih ja kao čovjek dao podršku odlučio sam se za politiku gospodine Izetbegovića, jer me je jako vrijeđalo da se znak jednakosti pokušao staviti između njega, Tuđmana i Miloševića. To naprosto nije tačno, kao što danas nije tačno da su Čović, Dodik i Bakir Izetbegović isto. Ja znam iz kakvih je kuhunja dolazimo, to relativiziranje zločina. I onda sam pročitao sve što je gospodin Izetbegović napisao.

Hadžiomerović: Mnogi se pozivaju na Islamsku dekleraciju, pa i iz te stranke, a da je nisu pročitali.

Hadžihafizbegović: Tako je. To je dio opšte islamofobije. Jer riječ islam ili kad neko izgovori Allahu Ekber to se odmah poistovjeti sa terorizmom. Tako smo mi ovdje bili osuđeni da kada neka budala iz Pakistana, nadrogirana, u nekom metrou izvadi nož i krene na ljude, da pate Bošnjaci u BiH. To je strašno…Ali kada sam pročitao sve što je Izetbegović napisao, zapravo sam vidio da se radi, ne samo o ljudskoj već i intelektualnoj gromadi. I preporučujem svima koji imaju dilemu oko toga ko je i šta je bio Alija Izetbegović, da pročitaju njegova djela. Da pročitaju Moj bijeg u slobodu, da pročitaju kakvim se on filozofskim knjigama služio. To je bio ozbiljan intelektualac, a uz to je godine i godine proveo u zatvoru. Ta vrsta kušnje koju je prošao predsjednik, nekako i sudbina mog oca. Ne bih o tome, ali i on je imao 70-tih godina sličnih problema zbog primjenjivanja islamskih postulata, od vjerovanja u Boga do odlaska u džamiju. Ne bih o tome, to je naša porodična stvar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare