Sevastopolj

Haos na Krimu, odjeknula ogromna eksplozija. Rusi potvrdili: Pogodili su sjedište naše najmoćnije flote

Na polutoku Krim odjeknula je ogromna ekslozija, a kako javljaju mediji 'puklo' je u Sevastopolju.

Radi se ne samo o najvećem gradu na ukrajinskom polutoku Krimu, kojeg su Rusi anektirali 2014. godine, nego i ključnoj luci u kojoj je sjedište ruske Crnomorske flote.

Sevastopolj je u posljednje vrijeme učestalo na meti ukrajinskih vojnih dronova i krstarećih projektila. Prema fotografijama i snimkama koje su se proširile društvenim mrežama, čini se da je do eksplozije došlo upravo u luci, u kojoj se nerijetko nalaze ruski ratni brodovi.

Neslužbeni Twitter kanali bliski ukrajinskoj strani objavili su snimku na kojoj se vidi oblak dima, a lokalci govore da su vidjeli rakete nad gradom neposredno prije eksplozije.

"Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolj", rekao je lokalni proruski guverner Mihail Razvožajev.

Nakon udara je izbio požar. Razvožajev je dodao da je moguć još jedan udar te pozvao građane da izbjegavaju centar grada, u kojem se nalazi sjedište Crnomorske flote.

Na licu mjesta su vatrogasci, rekao je proruski guverner, dodavši da je komad šrapnela od eksplozije pao kod kazališta Lunačarski.