kraljevska porodica

Harryjevi lični dokumenti procurili u javnost: Je li posljednjim postupkom zauvijek uništio šansu za pomirenje?

Princ Harry ima novo prebivalište, dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju da je zauvijek uništio vezu s Velikom Britanijom.

Princ Harry naveo je Sjedinjene Američke Države kao svoju primarnu rezidenciju prvi put otkako je prekinuo veze s kraljevskom obitelji 2020. godine, javlja Page Six.

Vojvoda od Sussexa nedavno je ažurirao svoje prebivalište u dokumentima, navodeći SAD kao svoju novu zemlju, piše Daily Mail, koji je došao u posjed dokumenata.

Dokumente je predala firma Travalyst Limited, a radi se o inicijativi za održiva putovanja. U njima se vidi kako je za datum promjene naveden 29. juni 2023. godine.

Podsjetimo, Harry i Meghan iselili su se službeno iz svog doma u Britaniji 28. juna, tri mjeseca nakon što ih je kralj izbacio s imanja. Sve to uslijedilo je nakon što je Harry optužio Camillu da je odgovorna za curenje priča o kraljevskoj porodici u medije.

Iako se ne zna hoće li Harryjevo odricanje od britanskog prebivališta utjecati na neku od njegovih titula, vjeruje se kako će o ovom pitanju razgovarati s ocem sljedeći mjesec tijekom posjeta Londonu, a mnogi govore da je ovime jednom zauvijek uništio šansu za pomirenje.

Unatoč zakonskoj promjeni Harry je u decembru 2023. objasnio da i dalje smatra UK svojim domom, ali se osjećao prisiljenim pobjeći u SAD zbog sigurnosnih razloga.

''Velika Britanija središnje je mjesto u baštini moje djece i mjesto za koje želim da se osjećaju kao kod kuće jednako kao i mjesto gdje trenutačno žive u SAD-u'', naveo je vojvoda u pisanoj izjavi koju je pročitao na londonskom sudu, gdje je tražio policijsko osiguranje na teret poreznih obveznika.

U februaru je za jednu američku televizijsku emisiju rekao kako mu je američko državljanstvo palo na pamet, ali da mu trenutačno nije prioritet.

Meghan i Harry posljednje četiri godine žive u Kaliforniji sa svoje dvoje djece, a vjerovatno će ondje ostati neko vrijeme.

Neki pravni stručnjaci tvrdili su da bi Harryjevo priznanje u memoarima o upotrebi droga moglo rezultirati poništenjem vize, drugi su tvrdili da njegov status u SAD-u nije pod velikim rizikom, osim ako se ne nađe u drugim pravnim problemima.

''U nedostatku bilo kakve kaznene optužbe u vezi s drogom ili alkoholom ili bilo kakva nalaza pravosudnog tijela da je princ Harry redoviti konzument droga, što on očito nije, ne vidim nikakav problem s otkrićima u njegovim memoarima u vezi s rekreacijskim eksperimentiranjem s drogama'', rekao je odvjetnik za imigracije James Leonard jednom prilikom za Page Six.

Druga neizvjesnost odnosi se na moguće odricanje kraljevske titule radi dobivanja državljanstva.

''Svaki podnositelj zahtjeva koji ima bilo kakvu nasljednu titulu ili plemićki položaj u bilo kojoj stranoj državi mora se odreći titule ili položaja'', navodi se u dijelu o zakletvi vjernosti američke službe za državljanstvo i useljeništvo.

''Služba za državljanstvo i useljeništvo SAD mora zabilježiti odricanje kao dio postupka.''