Vijesti

Helez primio Sabolića: Podrška Hrvatske BiH za članstvo u EU i NATO

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u službenu je posjetu primio ambasadora Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj saradnji ministarstava odbrane i oružanih snaga dvije zemlje. Pri tome je zaključeno da je saradnja intenzivna na svim nivoima, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Helez: Susjedska saradnja

Ministar Helez se zahvalio na podršci koju Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Posebno se to odnosi na odluku za pružanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU.

Helez je istakao važnost koju otvorena susjedska saradnja ima za stabilnost cijele regije.

Ambasador Sabolić je naglasio da je podrška Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-u neupitna. Naglasio je da Hrvatska nudi ekspertsku pomoć BiH, zasnovanu na iskustvima Hrvatske u tom procesu.

„Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti. Može utjecati na budući pristup Evropske komisije prema integracijskim težnjama BiH te ćemo cijeniti svaku podršku u tom smjeru“, rekao je ministar Helez.

On se posebno zahvalio na mogućnostima školovanja kadrova OS BiH na hrvatskim vojnim školama.

Ambasador Sabolić je također izrazio zadovoljstvo vojnom saradnjom BiH i Hrvatske. Izrazio je uvjerenje da će se međusobne aktivnosti dalje razvijati na obostranu korist obje susjednih zemalja.

Puna podrška

Naglasio je i da Hrvatska daje punu podršku NATO-ovoj inicijativi za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.

Sagovornici su također naglasili obostrano zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je ministar Helez na dužnosti zamjenika predsjedavajućeg, pokazao novi pozitivan impuls u donošenju odluka.

Ambasador Sabolić je istakao da se ove godine, prvi put nakon 2017., planira održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH. Naglasio je to kao još jednu priliku za daljnje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i daljnje razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj te šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Podrška Hrvatske BiH za članstvo u EU i NATO – My Blog
2 mjeseci

[…] Source link […]