Zdravlje

Hitno upozorenje britanskih liječnika: Dezinfekcijsko sredstvo ne koristiti prije izlaganja suncu

Temperature rastu, a britanski liječnici su izdali hitno upozorenje o korištenju sredstva za dezinfekciju ruku prije izlaganja suncu.

Naime, liječnici s mrežnoga servisa Zava UK upozoravaju kako u određenim slučajevima gelovi za ruke na bazi alkohola mogu reagirati sa sunčevom svjetlošću, što može dovesti do bolnih opeklina i plikova.

Govoreći za Mirror Online, dr. Simran Deo objasnila je:
"Ako ćete duže vrijeme provesti na izravnom suncu, upotreba gela za ruke na bazi alkohola mogla bi naštetiti vašoj koži."

"Iako uzrok ove reakcije još nije u potpunosti jasan, poznato je da alkoholi i izlaganje suncu mogu pogoršati ekceme", dodaje.

"Ako češete ekceme ili male mjehuriće koji se često stvaraju nakon upotrebe alkoholnoga gela, to može dovesti do infekcije, koja može izgledati poput opekline, dok područje postaje crveno, vlažno i gornji se sloj kože počinje ljuštiti", objasnila je.

Prema njoj, kako je redovito čišćenje ruku ključan način za sprečavanje širenja covida-19, osobe s postojećim kožnim oboljenjima trebale bi pokušati koristiti isključivo sapun i vodu, a ne sredstvo za dezinfekciju ruku.

"Upotreba sapuna i vode ostaje najučinkovitiji način čišćenja ruku nakon kontakta s površinama na kojima je virus, ali to nije uvijek moguće prakticirati ako ste izvan kuće. Do reakcije može doći i ako ne koristite hidratantnu kremu nakon čestog pranja ruku", dodala je.