narušena neutralnost

Hoće li Austrija ostati neutralna? Prema anketama, neće

Pedeset jedan posto Austrijanaca smatra da Austrija "više nije neutralna, neutralnost je narušena".

Ovo proizlazi iz ankete povodom druge godišnjice rata u Ukrajini. Ipak, 78 posto ispitanih je za očuvanje neutralnosti. 31 posto ispitanih strahuje od ruskog napada u slučaju pobjede u Ukrajini. Međutim, 41 posto ne bi "ni pod kojim okolnostima" branilo Austriju oružjem u hitnim slučajevima.

U istraživanju koje je proveo Unique Research u ime izdavačke kuće “Pragmaticus”, 16 posto je reklo da će “definitivno” braniti svoju zemlju oružjem u slučaju napada na Austriju. Baš kao što bi mnogi bili „spremniji“ da to učine. A samo 15 posto je za zamjenu neutralnosti Austrije novim sigurnosnim konceptom. Većina ne dijeli strah da bi Rusija mogla napasti Austriju. Međutim, rat u Ukrajini i dalje uzrokuje da su dvije trećine ispitanih “veoma” ili “donekle” zabrinute. Samo osam posto nije nimalo zabrinuto.

Gotovo svaki četvrti je izrazio mišljenje da je NATO svojim širenjem na istok „isprovocirao” ruski napad. S druge strane, 55 posto smatra da se napad "ne može ničim opravdati". Polovina Austrijanaca u anketi izjavila je da će "definitivno" ili "donekle" nastaviti podržavati Ukrajinu. 42 posto, s druge strane, ima tendenciju ili oštro odbija dalju podršku.

Podijeljeno je i mišljenje o sankcijama Rusiji. Nešto više od trećine smatra da sankcije više štete državama EU nego Rusiji, samo 13 odsto vidi Moskvu kao veću štetu. 29 posto smatra da su oboje podjednako pogođeni. Gotovo polovina ispitanih smatra da Austrija podržava sankcije kao apsolutno ili bolje rečeno ispravne. Međutim, oko trećine smatra da je to netačno, a 16 posto kaže da ne može suditi.

Za potrebe istraživanja, sredinom januara intervjuisano je 800 birača sa pravom glasa u Austriji.