Vijesti

Hoće li se cijene piletine u BiH vratiti na ‘staro’? Pitali smo jednog od najvećih proizvođača

Građani su tokom poršlog perioda bili suočeni sa vrtoglavim ciframa i pilećeg mesa. Ekonomski stručnjaci su pojašnjavali da je došlo do promjene cijena zbog brojnih problema na domaćem, ali i svjetskom tržištu. Provjerili smo hoće li se cijene piletine u BiH vratiti na "staro".

Vrtoglave cijene piletine

Proteklih 12 mjeseci sa oko osam maraka, koliko je kilogram pilećeg filea koštao početkom godine, cijena je posljednih mjeseci skočila na čak vrtoglavih do 14 KM, u zavisnosti od prodavnice.

Trenutno se ta cijena mizerno snizila i iznosi od 11 do 13 KM po kilogramu.

Kako bi provjerili kakav nas scenarij očekuje u narednom periodu pozvali smo potpredsjednika Udruge peradara BiH i direktora mesne industrije "Madi", Edina Jabandžića.

Edin Jabandžić: Cijene žitarica miruju

Kako nam je kazao cijena piletine i proizvoda od piletine u narednom periodu prema svemu sudeći se ne bi trebala mijenjati.

Kakav je izvoz piletine?

"Iskreno da vam kažem situacija je slijedeća. Trenutno cijene žitarica miruju i ne vidim razlog da bilo bilo šta poskupilo ili pojeftinilo. Tržište je otvorena stvar i mi na to nemamo utjecaj. Gledajući realne pokazatelje cijena žitarica, električne energije i cijene rada trenutno je sve u stanju mirovanja", kazao je Jabandžić za Raport.

Kada je riječ o izvozu piletine iz naše zemlje, Jabandžić je u razgovoru za naš portal kazao kako to sve odlično funkcioniše te kako ni u tom segmentu ne bi trebalo biti problema u narednom periodu.

"Što se tiče izvoza on pristojno funkcioniše. Što je najvažnije ima potražnje za izvozom. Naše firme koje imaju izvozne dozvole dosta kvalitetno i dobro rade. Međutim, građani se ne moraju brinuti. Viškovi se izvoze, ne izvozi se ništa što bi ugrozilo bh. tržište", zaključio je Jabandžić za Raport.