Ekonomija

Hrvati idalje dolaze u BiH u kupovinu, ali nisu prezadovoljni: Nije jeftino kao nekad, ali se ipak isplati

u BiH u kupovinu, Hrvatska, BiH, uvođenje eura

Hrvati se od uvođenja eura žale na poskupljenja, a veliki broj njih idalje dolaze u BiH u kupovinu. Od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju u trgovinama s bosanskohercegovačke strane iza graničnog prijelaza Vinjani Donji promet je opao.

Reporteri HRT-a obišli su neke od radnji. Tu su zatekli brojne Hrvate koji dulaze u BiH u kupovinu.

"U Gorici - Sovićima nije bilo gužvi. No, uz domaće kupce ipak smo sreli i Imoćane i Splićane, koji tvrde da im se isplati svratiti jer su cijene u Hrvatskoj nakon uvođenja eura porasle. Važno je i znati što po povratku iz šopinga smiju unijeti u zemlju i u kojim količinama", kaže se u reportaži HRT-a.

Navode kako na graničnom prijelazu Vinjani Donji - Gorica između Imotskog i Gruda promet teče bez zastoja. Ipak, u obližnjim trgovinama u BiH može se naići na hrvatske državljane u potrazi za uštedom.

"Skuplje je i brašno i šećer, i cigare su ovdje jeftinije", kaže Emanuela Mustapić Šamija iz Imotskog. Ona poručuje da se isplati doći.

"Nama mladim ljudima je sve skupo. Moramo se prilagoditi tome i to je to, samo da su nam plaće u skladu s cijenama bilo bi bolje. Nije ni ovdje jeftino kao što je nekad bilo, ali i dalje se isplati", kaže Marina Lasić iz Imotskog.

Ništa preko limita

Sreli su i bračni par iz Omiša. Često svraćaju i znaju da u Hrvatsku mogu bez carine unijeti robe do 300 eura.

"Nikad taj limit ne prelazim jer idemo često. U Hercegovini živi svekrva pa smo u posjetu svake sedmice jednom ili dva puta. Pa ako ću prenijeti nešto, to je onda ispod limita i ono što smijem, kaže Divna Tomas.

Tu se ništa nije promijenilo - i dalje je potpuno zabranjen uvoz mesa i mliječnih proizvoda. Ipak, kupnja u BiH isplati se, ako ništa drugo, zbog povrata poreza.

"Pa isplati se dosta, sad su cijene uvođenjem eura u Hrvatskoj dosta porasle. Ovdje je ipak malo jeftinije. Idem gore u posjet materi i tako usput nešto kupim. Evo, premijer je rekao da će vratiti cijene pa još ništa od toga, ne znam kad bi to trebalo biti, kaže Mile Tomas.