Svijet

Human Rights Watch optužuje Izrael za “divljanje” protiv ljudskih prava

“Izrael je u divljanju protiv ljudskih prava”, izjavila je nova čelnica grupe za ljudska prava Human Rights Watch za Reuters.

Pozvala je saveznike poput Sjedinjenih Američkih Država da učine više kako bi ga smatrali odgovornim za navodne zloupotrebe i uvjerili ga da se promijeni kurs.

Planirana revizija pravosuđa od izraelske vjersko-nacionalističke vlade bila bi “katastrofa” za ljudska prava. Kazala je to izvršna direktorica HRW-a Tirana Hassan, prenosi FENA.

“S obzirom na trenutno stanje izraelske vlade, i napade na pravosuđe posebno, vidimo da ovo nije vlada koja želi ljudska prava”, kazala je Hassan.

“Ovo je vlada koja je zapravo u divljanju protiv ljudskih prava u zemlji protiv svog naroda u Izraelu”, dodala je ona.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Reutersa za komentar.

Vladin plan da omogući parlamentu da poništi odluke Vrhovnog suda i kontroliše imenovanja sudija izazvao je neke od najvećih uličnih protesta u istoriji Izraela. Kritičari taj potez nazivaju prijetnjom demokratiji.

Premijer Benjamin Netanyahu i njegove pristalice kažu da će planovi osigurati odgovarajuću ravnotežu između izabrane vlade i pravosuđa. Tvrde da time neće ugroziti pojedinačna i manjinska prava.

U ovoj je sedmici Netanyahu stopirao zakonodavne korake za provedbu plana. Započeo je razgovore s političkom opozicijom o kompromisu.

Hassan je naglasila kako se nada da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena “iskoristiti njihov odnos i njihovu moć kako bi osigurala da se Izrael na neki način odmakne od ruba na kome se sada nalazi kada su u pitanju ljudska prava.

“Očekujemo da SAD pozovu Izrael na odgovornost za zloupotrebe s istom rigoroznošću kao što su spremne da traže odgovornost Kine za svoje zloupotrebe”, dodala je Hassan.

Human Rights Watch, u izvještaju za 2021. označio je izraelsko postupanje prema Palestincima i decenijama dugu izraelsku vojnu okupaciju Zapadne obale kao “apartheid”, prenosi Reuters.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Human Rights Watch optužuje Izrael za “divljanje” protiv ljudskih prava – My Blog
1 mjesec

[…] Source link […]