SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

Iako izaziva neugodnu nuspojavu, ovo povrće čini čuda za naše srce

Još uvijek smo u sezoni šparoga, povrća bogatog vlaknima, vitaminima A, C, E i K, i mineralima. Iako ovaj struk zelenila prvenstveno povezujemo sa zelenom bojom, nije neobično na policama trgovina vidjeti ga i u bijeloj te ljubičastoj nijansi. Ipak, člana porodice ljiljana najviše volimo u zelenoj varijanti s jelima od jaja, tjestenine i krompira. Da su zdrave, potkrepljuju i ove tri činjenice:

Sadrže malo kalorija

U 90 grama šparoga nalazimo svega 20 grama kalorija i 57 posto preporučene dnevne doze vitamina K, esencijalnog nutrijenta koji je uključen u proces zgrušnjavanja krvi te zdravlja kostiju. Bogate su folatom (34 posto u 90 grama šparoga), nutrijentom koji je vitalan za zdravu trudnoću i mnoge važne procese u tijelu, uključujući rast stanica i stvaranje DNK.

Dobar su izvor antioksidansa

Riječ je o spojevima koji pomažu u zaštiti naših stanica od štetnih učinaka slobodnih radikala i oksidativnog stresa koji pridonosi starenju, hroničnoj upali i mnogim bolestima, uključujući i rak. To uključuje vitamine E i C, kao i razne flavonoide i polifenole. Šparoge su posebno bogate flavonoidima kvercetinom, izorhamnetinom i kemferolom. Brojne su studije među kojima i ova, pokazale su da spomenute tvari imaju protuupalni, antivirusni te antikancerogeni učinak. Štaviše, ljubičaste šparoge sadrže snažne pigmente zvane antocijanini, koji povrću daju živopisnu boju i imaju antioksidativne učinke u tijelu. Povećanje unosa antocijana smanjuje krvni pritisak i rizik od srčanog udara i bolesti srca.

Dobre su za probavni sistem

Dijetalna vlakna neophodna su za zdravlje probavnog sistema, a šparoge su u tome idealan saveznik. Tako će te kroz unesenih 65 grama šparoga automatski unijeti i 1.8 grama vlakna što je sedam posto dnevnih potreba ljudskog tijela.

Sirove ili kuhane?

Dok ovo povrće možemo jesti i sirovo, kuhanje šparoga može značajno povećati njihovu antioksidacijsku aktivnost, ali također može dovesti do gubitka određenih hranjivih tvari osjetljivih na toplinu, poput vitamina C.

Neugodan miris

Uz nabrojene prednosti, šparoge imaju jednu manu, a ta je neugodan miris urina. Razlog leži u kiselini, odnosno spoju koji sadrži sumpor zbog kojeg urin može zaudarati. Miris koji mnogi uspoređuju s trulim povrćem ili pokvarenim jajima može trajati osam do 14 sati.