klik spojevi

Ikea mijenja proizvode: Postaje poput Lega

Tačnije, u budućnosti će biti više klik spojeva

Namještaj uredno rastavljen u paketu - to je super ako ga želite transportirati. Međutim, sklop zapravo uzrokuje vrtoglavi skok pulsa i krvnog pritiska kod mnogih ljudi, kao što je pokazalo istraživanje internetske potrošačke mreže hotukdeals.com prošle godine.

Tada su kandidati za testiranje zamoljeni da sastave 20 najpopularnijih Ikeinih komada namještaja te im je mjeren puls, krvni pritisak i uspješnost. Zaključak: Uradi sam s policama, komodama, krevetima, stočićima i sličnim nije zabavno, stvarno nije.

Negativni lider bio je ormar Pax koji je imao faktor stresa 100 bodova (od mogućih 100!), a svaki drugi se također nije uspio sastaviti. Samo se sistem Kallax uspio dovršiti, a razina stresa bila je odgovarajuće niska na devet tačaka. Zašto? Budući da se dijelovi Kallaxa mogu jednostavno razvući pomoću drvenih tipli bez alata.

Čini se da je Ikea ovu studiju (a vjerovatno i pritužbe frustriranih kupaca) uzela k srcu. "Razvijamo novi sistem za sastavljanje našeg namještaja. Naši bi kupci morali manje šarafiti sami", obećava "malu revoluciju" šef Ikee Jesper Brodin (55) u intervjuu za njemački list Bild.

Tačnije, u budućnosti će biti više klik spojeva, slično lego-kockama. Prema Brodinu, sastavljanje bi trebalo biti "puno brže, otprilike upola manje vremena." Osobno je testirao prve prototipove. "Prilično sam uvježban u sastavljanju našeg namještaja. Za Pax mi treba 40 minuta, novu verziju sastavim za deset minuta", prenosi Bild riječi šefa Ikee.

U svakom slučaju, cjelokupna paleta proizvoda (ako je to tehnički moguće) postupno će se prebacivati ​​na novi koncept, doznaje Today. To ne samo da bi trebalo ubrzati i pojednostaviti montažu nego i demontažu. To olakšava ponošenje namještaja sa sobom kada se seli, što produljuje njegov životni vijek i približava Ikeu njenom samoproglašenom cilju da do 2030. postane "klimatski pozitivna i kružna".