Rizik od bolesti

Indeks tjelesne mase je zastario? Istraživanje na 400.000 ljudi pokazalo je da je druga metoda korisnija

Studija je analizirala podatke približno 400.000 pojedinaca, prosječne dobi od 60 godina

Najnovija studija objavljena u časopisu JAMA sugerira da bi omjer struka i bokova (WHR) mogao biti pouzdaniji prediktor ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka, srčanih bolesti i smrtnosti u poređenju s indeksom tjelesne mase (BMI), koji se suočio s kritikama zbog mogućnosti zavaravanja i nanošenja štete.

Istraživači, predvođeni dr. Guillaumeom Paréom, profesorom medicine na Univerzitetu McMaster, nastojali su identificirati najučinkovitiju metriku za procjenu čimbenika rizika za hronične bolesti. Procijenili su tri metrike – WHR, BMI i indeks masne mase (FMI) – i nastojali pronaći onu s najjačom i najdosljednijom vezom sa smrtnošću.

Studija je analizirala podatke približno 400.000 pojedinaca, prosječne dobi od 60 godina, dobijene iz UK Biobank. Koristeći metodu nazvanu Mendelska randomizacija, istraživači su u svojoj analizi uzeli u obzir genetske varijacije povezane s pretilošću. Zaključili su da bi najprikladniji marker pohranjene tjelesne masti trebao imati čvrstu, uzročnu i dosljednu vezu sa zdravstvenim ishodima.

Nalazi su pokazali da je WHR imao najsnažniju i najdosljedniju povezanost sa smrtnošću od svih uzroka i smrtnosti od specifičnog uzroka, posebno kod muškaraca. Studija je također ukazala na potencijalno uzročnu vezu između WHR-a i smrtnosti.

Međutim, Ryan Glatt, viši trener za zdravlje mozga i direktor FitBrain programa, ukazao je na ograničenje studije – ona se isključivo fokusirala na europske uzorke bijele rase, koji možda ne predstavljaju u potpunosti širu populaciju.

Paré se zalagao za umirovljenje BMI-a, tvrdeći da WHR daje tačniju mjeru tjelesne masti. Objasnio je da BMI ne uzima u obzir sastav tijela i ima tendenciju pogrešnog predstavljanja mršavosti kod nižih osoba i pretilosti kod viših.

BMI se kritizira jer ne pravi razliku između mišića i masti, što ga čini manje prikladnim za one sa značajnom mišićnom masom. Također, može podcijeniti postotak tjelesne masti, što dovodi do netačnosti u procjeni težine.

Unatoč potencijalnim prednostima usvajanja WHR-a, Paré je priznao izazov u odmicanju od duboko ukorijenjene upotrebe BMI-a u kliničkoj praksi. BMI igra ulogu u određivanju podobnosti za barijatrijsku hirurgiju i dijagnosticiranju određenih poremećaja prehrane.

Glatt je predložio da se, iako BMI i dalje može biti vrijedan pokazatelj zdravlja, ne bi trebao koristiti izolirano. Druge demografske podatke i podatke o biomarkerima treba uzeti u obzir pri procjeni cjelokupnog zdravlja osobe.

Izračunavanje WHR-a uključuje mjerenje obima struka i bokova. WHR manji od 0,95 kod muškaraca i manji od 0,80 kod žena općenito se smatra manjim rizikom za zdravstvene probleme poput bolesti srca. Međutim, ovi kriteriji mogu zahtijevati prilagodbe na temelju rase i etničke pripadnosti. Stručnjaci preporučuju dosljednu praksu mjerenja, uključujući mjerenje u isto doba dana i održavanje pravilnog držanja.

Ukratko, studija podržava WHR kao pouzdaniji pokazatelj zdravstvenih ishoda u usporedbi s BMI-em, iako prijelaz s BMI-a na WHR u kliničkoj praksi može predstavljati izazove. Iako je WHR koristan alat, treba ga koristiti zajedno s drugim informacijama za točnu procjenu rizika od bolesti.