Stižu prvi podaci

Indijska misija na Mjesecu već je otkrila nešto nevjerovatno? ‘Ovo nismo zabilježili najmanje 50 godina’

Snimka indijske misije

Indijska misija Chandrayaan-3 možda je snimila prve seizmičke podatke na Mjesecu od 1970-ih.

Ako se potvrdi da su prirodni seizmički podaci, konačno bi to moglo pomoći naučnicima da shvate kako je uređena unutrašnjost Mjeseca.

Tutnjave su zabilježile ugrađeni instrumenti za lunarnu seizmičku aktivnost Vikramovog lendera (ILSA).

To je prvi instrument baziran na tehnologiji Micro Electro Mechanical Systems (MEMS) na Mjesecu i bio je u mogućnosti snimiti seizmičke tutnjave rovera Pragyan misije koji se kreće po površini.

Ali takođe je otkrio ono što bi mogao biti prirodni događaj, kao što je potres ili udar.

"Primarni cilj ILSA-e je mjerenje vibracija tla uzrokovanih prirodnim potresima, udarima i umjetnim događajima. Vibracije zabilježene tokom navigacije rovera 25. augusta 2023. prikazane su na slici", napisala je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) u izjavi.

"Pored toga, prikazan je i događaj, naizgled prirodan, snimljen 26. augusta 2023. Izvor ovog događaja se trenutno istražuje."

Ovo je izuzetno uzbudljivo; do danas, najbolji seizmički podaci koje imamo za Mjesec bili su oni prikupljeni programom Apollo kasnih 1960-ih i 1970-ih.

Naučnici su žudjeli da se dokopaju više, jer još uvijek ne znamo kako su raspoređeni Mjesečevi želuci. Seizmički podaci bi uvelike pomogli u rješavanju toga.

Iako je prošlo samo nekoliko sedmica otkako je ISRO sletio na Mjesec, već je izvršio gomilu naučnih opservacija i otkrio prve elemente na južnom polu.

Sada su i lender i rover trenutno u stanju mirovanja. To je zato što je sada noć tamo gdje su na Mjesecu, koja traje oko 14 dana.

Vikram i Pragyan, kao i druge lunarne misije prije njih, imaju solarni pogon, što znači da "spavaju" noću, kada im se baterije ne mogu napuniti.

Vikram i Pragjan će izaći iz sna 22. septembra, kada će ponovo započeti svoja istraživanja misterioznog južnog pola Mjeseca.