Vijesti

Inicijativa u Starom Gradu: Postaviti solarne ploče i proizvoditi struju

Škaljić Seid, vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad, predstavio je inicijativu za razvoj solarnih elektrana, te smanjenja energetske ovisnosti i zagađenja u općini Stari Grad. Inicijativa uključuje iskorištavanje neperspektivnih i neiskorištenih površina za postavljanje fotonaponskih elektrana, kao i postavljanje solarnih panela na objekte u vlasništvu građana.

U nastavku vam donosimo objašnjenje ove inicijative koje je vijećnik Škaljić postavio na svom Facebook profilu.

Seid Škaljić

Drago mi je što konačno mogu predstaviti svoju inicijativu koju sam pokrenuo u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo. Već dugo vremena razmišljam na koji način jedna lokalna zajednica može pomoći u problemu smanjenja emisije štetnih gasova, kako aktivirati svoje neiskorištene resurse, kako smanjiti svoju energetsku ovisnost kao zajednica, ali i kao društvo u cjelini, te kako proširiti mogućnost investiranja na svojoj teritoriji. Ovaj projekat predstavlja rješenje na sva ova i mnoga druga pitanja koja su danas aktuelna više nego ikada.

Cilj je neiskorištene i neperspektivne površine koje se nalaze u vlasništvu Općine administrativno i na svaki drugi način pripremiti za postavljanje fotonaponskih elektrana (solarnih elektrana), a nakon toga iste parcele iznajmiti na dugoročnoj osnovi zainteresovanim licima po principu najboljeg ponuđača. Također, postoji mogućnost da i sama Općina pokrene vlastite fotonaponske elektrane čime bi dodatno povećali prihod u budžetu i aktivno doprinijeli smanjenu emisije štetnih gasova. Pored postavljanja fotonaponskih elektrana na zemljištu, tu je i dio inicijative koji se odnosi na postavljanje istih na objektima u vlasništvu građana.

Ako želite postaviti solarne panele na krov vašeg objekta administrativna procedura ne smije da traje dugo. Važno je da Općina Stari Grad Sarajevo, a nadam se uskoro i druge Općine, kroz ovaj projekat razviju sistem podrške građanima u investiranju prema obnovljivim izvorima energije. Nadam se da ubrzo slijede prvi koraci prema realizaciji ove važne inicijative ne samo za našu Općinu već i šire kako bi se povećala svijest o obnovljivim izvorima energije. Jasno da u ovom tekstu nije bilo prostora detaljno pojasniti sve ideje ove inicijative, ali za sve one koji žele više saznati o tome, mogu mi se direktno javiti!